Na hlavný obsah

Kvalitu ovzdušia má zlepšiť nový zákon

Umožní skontrolovať, čo obyvatelia pália.

Kvalitu ovzdušia má zlepšiť nový zákon
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak uvidíte podozrivý dym zo susedovho komína, môžete to nahlásiť obci. Ide o jednu z noviniek, ktorú zavádza novela zákona o ovzduší. Práve spaľovanie nevhodných materiálov v domácnostiach vedie k zlej kvalite vzduchu.

Zimná inverzia, bezvetrie a vykurovacia sezóna sú obdobím, keď sa stretávame s výstrahami pred smogom.

„Najčastejšie to býva v lokalitách, ktoré sú uzatvorené, a teda doliny alebo kotlinové polohy. V zimnom období vznikajú smogové situácie najmä v priemyselných oblastiach, prípadne v tých, kde je tzv. tuhé kúrenie,“ priblížil meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Zaujec.

Situácia sa ešte zhorší, keď ľudia nekúria palivom na to určeným, ale odpadom. Spaľovaním unikajú do ovzdušia mikroskopické častice, ktoré ohrozujú zdravie. Doteraz neexistovala možnosť skontrolovať, čo obyvatelia doma pália. Nový zákon o ovzduší to umožňuje.

„Najprv dôjde k upozorneniu vedenia obce, a až potom môže prísť k odoberaniu vzoriek,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

„Aj sused môže dať podnet na obec, ktorá tam prostredníctvom inšpekcie životného prostredia pošle odborníka,“ vysvetlil predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Inšpirovali sme sa modelom z Českej republiky. Prešiel aj testom ústavnosti z hľadiska vyváženia zásahu do domácnosti a potreby efektívnej kontroly porušovania zákona,“ dodal štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Nový zákon o ovzduší dáva samosprávam tiež možnosť zriadiť tzv. nízkoemisné zóny alebo napríklad presmerovať časť dopravy.

Problémom je aj priemysel

Veľkým znečisťovateľom ovzdušia je aj priemysel. Zákon preto celkovo sprísňuje kontroly a zjednodušuje udeľovanie pokút.

„Pokuty za porušenie povinností a zákazov sa budú podľa tohto zákona diať zjednodušeným sankcionovaním, a to prostredníctvom rozkazového konania,“ dodal Budaj.

Podľa štatistík na Slovensku zomrie ročne 5 000 obyvateľov na následky znečisteného ovzdušia. V Európe je to 300 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko