Na hlavný obsah

Milánska La Scala začne sezónu ruskou operou, v meste sa chystajú demonštrácie

Opera nie je apológia režimu, tvrdí vedenie.

Milánska La Scala začne sezónu ruskou operou, v meste sa chystajú demonštrácie
Taliansky operný dom La Scala začne novú sezónu ruskou operou Boris Godunov. Foto: wikimedia commons

Taliansky operný dom La Scala v stredu (7. 12.) začne novú sezónu ruskou operou Boris Godunov. Tú bude v priamom prenose vysielať verejnoprávna televízia Rai a ďalšie televízne stanice v mnohých krajinách.

Otváracie predstavenie, v ktorom vystúpia aj ruskí speváci, kritizovala v predchádzajúcich týždňoch ukrajinská diplomacia. Tá žiadala stiahnutie ruskej opery z programu, pretože podľa nej ju môže využiť Rusko na svoju propagandu.

Začiatok novej sezóny v milánskom opernom dome budú sprevádzať aj dopravné obmedzenia v meste, keďže rôzne skupiny oznámili demonštrácie.

Vedenie jedného z najslávnejších operných domov sveta ukrajinskú žiadosť o stiahnutie opery odmietlo. Uvedenie opery na motívy rovnomennej historickej tragédie ruského spisovateľa Alexandra Puškina vraj totiž nemá nič spoločné so súčasnou politickou situáciou v Rusku.

Opera nie je apológia režimu

Opera nie je apológiou žiadneho režimu, skôr naopak, a označil ju za „fresku brutality moci“. Uviedol umelecký riaditeľ La Scaly Dominique Meyer.

Medzi divákmi v hľadisku La Scaly v stredu zasadne aj taliansky prezident Sergio Mattarella, premiérka Giorgia Meloniová či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ich účasť na tomto podujatí, ktoré patrí k najdôležitejším kultúrnym udalostiam roka, je podľa talianskej tlače nezvyčajná, naposledy sa tak stalo v roku 2011.

V Miláne sa v stredu popoludní uskutoční tiež demonštrácia zvolaná rôznymi skupinami. Napríklad ukrajinská komunita bude manifestovať proti ruskej invázii v ich vlasti. Alebo miestna radikálna ľavica bude protestovať proti rastu cien a krajne pravicovej vláde. Urobí tak okrem iného „večerou pri sviečkach“ s cestovinami a fazuľami, aby v súvislosti s galavečerom v La Scale zdôraznili rozdiely v životnej úrovni Talianov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet