Na hlavný obsah

Mladého Rusa zadržaného na hranici s Gruzínskom podľa médií stíhajú za prebehnutie

Mužovi hrozí až desať rokov väzenia.

Mladého Rusa zadržaného na hranici s Gruzínskom podľa médií stíhajú za prebehnutie
Na ilustračnej snímke budova FSB. Foto: twitter

Ruské úrady stíhajú za „prebehnutie k nepriateľovi“ dvadsaťjedenročného Rusa Savelija Frolova, ktorého pohraničníci v októbri zadržali na hraničnom priechode pri pokuse odísť z Ruska do Gruzínska, napísal s odvolaním sa na advokátov spravodajský server Meduza, ktorý pôsobí z lotyšského exilu.

Frolov, ktorý údajne vyznáva anarchistické a antifašistické názory, plánoval podľa vyšetrovateľov vstúpiť do Légie slobody. V nej ruskí vojaci bojujú na strane Ukrajiny proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Mužovi hrozí až desať rokov väzenia.

„Pred súdom, ktorý rozhodoval o väzbe, vyšetrovateľ tvrdil, že si Savelij v lete kúpil maskáče a špeciálnu obuv vhodnú do bojových operácií. Podľa FSB sa cez Gruzínsko, Turecko a Poľsko chcel dostať na front. Ale nemal ani letenky, ani víza,“ uviedol obhajca Jevgenij Smirnov.

Frolova zadržali na priechode na konci októbra, keď ho pohraničníci vytiahli z autobusu. Stačil odkázať známym, že ho chcú vypočuť pracovníci ruskej tajnej služby FSB, ktorej súčasťou je v Rusku pohraničná stráž.

Potom sa ocitol na policajnej strážnici vo Vladikavkaze. Frolov uviedol, že ho najprv uväznili na 15 dní pod zámienkou, že sa dopustil drobnej výtržnosti a vulgárne nadával na verejnosti. Potom sa začiatkom decembra dozvedel, že je trestne stíhaný.

Do Gruzínska z Ruska utekali desaťtisíce mladých Rusov v obave z mobilizácie do vojny proti Ukrajine. Čím sa Frolov dostal do hľadáčika tajnej služby, nie je zatiaľ jasné. Je možné, že pohraničníci našli v jeho mobile odkazy na ukrajinské zdroje alebo protivojnovú korešpondenciu s priateľmi. V každom prípade ho zatkli po tom, ako si pozreli jeho telefón, dodal server Meduza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet