Na hlavný obsah

Niemeyer bol priekopníkom modernej architektúry v Brazílii

Od jeho úmrtia uplynulo 10 rokov.

Niemeyer bol priekopníkom modernej architektúry v Brazílii
Na snímke architekt Oscar Niemeyer. Foto: Facebook/Archinerds

Oscar Niemeyer sa považuje za priekopníka modernej architektúry v Brazílii. V pondelok (5. 12.) uplynulo 10 rokov od jeho úmrtia.

Legendárny architekt vytvoril typicky brazílsku architektúru, ktorá si získala medzinárodné uznanie. Preslávili ho najmä jeho futuristické návrhy v hlavnom meste Brazília či sambadróm v Riu de Janeiro, kde každoročne býva svetoznámy karneval.

Podieľal sa však aj na dizajnovom stvárnení budovy Organizácie Spojených národov (OSN) v americkom New Yorku.

Na snímke hlavné sídlo OSN. Medzi jeho autorov patrí aj Niemeyer.
Na snímke hlavné sídlo OSN. Foto: archiweb.cz

Niemeyer sa narodil 15. decembra 1907 v brazílskom Riu de Janeiro ako jedno zo šiestich detí v rodine podnikateľa nemeckého pôvodu. Vo veku 21 rokov dokončil stredoškolské vzdelanie a krátko na to sa oženil s dcérou talianskeho imigranta z Padovi Annitou Baldo.

V roku 1930 začal v rodnom meste študovať na univerzite Escola Nacional de Belas Artes, ktorú o štyri roku neskôr úspešne absolvoval a získal titul inžinier architekt. Aj napriek svojim finančným problémom sa rozhodol zadarmo pracovať v architektonickom štúdiu.

Dôvodom bola nespokojnosť s okolitou architektúrou, ktorú videl na ulici, a tak veril, že práve tu nájde svoje uplatnenie.

Kariéru architekta na voľnej nohe začal Niemeyer v roku 1941. Špecializoval sa na medzinárodnú modernú architektúru. Pre jeho tvorbu boli typické abstraktné tvary a oblúky.

Na snímke Casa Baldo.
Na snímke Casa Baldo.Foto: Facebook/studio_magga

Projektoval väčšinu brazílskeho futuristického hlavného mesta Brazília – vrátane Národného kongresu, rímskokatolíckej Brazílskej katedrály či prezidentských palácov Palácio do Planalto a Palácio da Alvorada.

Na snímke Brazílsky národný kongres.
Na snímke Brazílsky národný kongres.Foto: Wikipedia – CC BY-SA 2.0

V rodnom meste navrhol aj legendárny sambadróm, kde sa každoročne koná slávny karnevalový sprievod.

Stopa jeho štýlu po celom svete

Jeden z velikánov architektúry 20. storočia zanechal po celom svete stopu svojho štýlu, nezameniteľného a tvarmi pripomínajúceho vesmírny vek. Podpísal sa pod vyše 600 projektov, ktoré charakterizujú ľahkosť a asymetria. Jeho budovy zo skla a bieleho betónu stoja tiež v americkom New Yorku a vo francúzskom Paríži.

Na snímke interiér sídla francúzskej komunistickej strany.
Na snímke interiér sídla francúzskej komunistickej strany. Foto: Facebook/Fubiz

Sedemdesiat rokov práce uznávaného architekta predstavuje Nadácia Oscara Niemeyera, sídliaca v jeho rodnom meste. Bol laureátom početných ocenení. A to vrátane Pritzkerovej ceny za architektúru (1988), prestížneho ocenenia, ktoré inšpirovala Nobelova cena.

Brazílsky architekt Oscar Niemeyer zomrel 5. decembra 2012 v rodnom Riu de Janeiro vo veku 104 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet