Na hlavný obsah

Nový Zéland prevzal od rodičov starostlivosť o choré dieťa

Odmietajú totiž transfúziu krvi pre obavy z očkovania.

Nový Zéland prevzal od rodičov starostlivosť o choré dieťa
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Novozélandské úrady v stredu (7. 12.) prevzali do dočasnej starostlivosti dieťa, ktorého rodičia zablokovali život zachraňujúcu operáciu. Potenciálni darcovia krvi sa totiž mohli očkovať proti chorobe COVID-19.

Agentúra AFP spresnila, že najvyšší súd v Aucklande nariadil, aby šesťmesačné dieťa umiestnili do čiastočnej opatery štátu. Umožní to uskutočniť operáciu na odstránenie srdcovej poruchy známej ako stenóza pľúcnej chlopne.

Chirurgický zákrok odložili, pretože rodičia dieťaťa nechceli, aby mu transfúzne podali krv, ktorá by mohla pochádzať od darcu očkovaného mRNA vakcínou.

Dieťa zostane čiastočne zverené úradom a lekárov až do svojho zotavenia sa z operácie – prinajmenšom do konca januára.

Rodičia zostávajú opatrovníkmi dieťaťa „na všetky ostatné účely“ a budú dostávať informácie o stave a liečbe dieťaťa, uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Krv od očkovanca nepredstavuje riziko

Zdravotnícke orgány zamietli žiadosť rodičov o transfúziu krvi od neočkovanej osoby pre nepraktickosť a zbytočnosť takejto požiadavky.

Novozélandská transfúzna služba nerozlišuje medzi darcami očkovanými alebo neočkovanými proti covidu, pretože použitie krvi od očkovanca pri transfúzii nepredstavuje žiadne dodatočné riziko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet