Na hlavný obsah

Súd vrátil Karla Diviša do boja o prezidentské kreslo

Rezort vnútra ho pôvodne odmietol zaregistrovať ako kandidáta.

Súd vrátil Karla Diviša do boja o prezidentské kreslo
Kandidát na post českého prezidenta podnikateľ Karel Diviš. Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Podnikateľ Karel Diviš sa bude môcť uchádzať o funkciu prezidenta ČR. Na Najvyššom správnom súde (NSS) uspel so sťažnosťou proti rozhodnutiu ministerstva vnútra, ktoré ho odmietlo zaregistrovať pre nedostatok podpisov.

V prezidentských voľbách nebude môcť kandidovať Denisa Rohanová, ktorej registráciu napadla skupina senátorov. V utorok (13. 12.) to potvrdil predseda volebného senátu NSS Tomáš Langášek.

Podnikateľ Diviš bol po rozhodnutí ministerstva vnútra presvedčený, že v jeho prípade išlo o metodickú chybu. „Všetko úsilie sa vyplatilo, veľká vďaka všetkým za vytrvalú podporu, som späť v hre!“ zareagoval Diviš na sociálnej sieti twitter na vyhlásenie NSS.

Podnikateľ Karel Janeček so svojou sťažnosťou neuspel. Tak ako Divišovu, aj jeho kandidatúru ministerstvo odmietlo pre nedostatok podpisov. Obaja ich odovzdali viac ako potrebných 50 000, systém ministerstva však mnohé vyhodnotil ako neplatné. Janeček vtedy uviedol, že ich vyradili neoprávnene, napríklad aj jeho vlastný podpis.

Rohanovú z boja stiahli

So sťažnosťou sa na NSS obrátila aj skupina senátorov, ktorá nesúhlasila s registráciou Denisy Rohanovej. Jej kandidatúru potvrdili poslanci Poslaneckej snemovne ešte z predchádzajúceho funkčného obdobia, mnohí však už poslancami nie sú.

Podľa NSS česká ústava predpokladá, že musí ísť o poslancov či senátorov, ktorí aktuálne vykonávajú svoju funkciu a majú tak politickú legitimitu. Janeček aj Rohanová v CNN Prima News uviedli, že sa obrátia na Ústavný súd ČR.

„S rozhodnutím NSS o registrácii kandidátov na prezidenta sa musíme najprv zoznámiť. Rozhodnutie však rešpektujeme a zohľadníme ho v budúcej praxi,“ komentovalo rozhodnutie ministerstvo vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet