Na hlavný obsah

Súd zamietol vládnu pomoc deťom, ktorých rodičia prežili jadrový útok v Nagasaki

Žalobcovia žiadali náhradu škody vo výške približne 700 eur.

Súd zamietol vládnu pomoc deťom, ktorých rodičia prežili jadrový útok v Nagasaki
Ilustračná snímka sudcovského kladivka. Foto: Unsplash

Japonská vláda nebude platiť náklady za zdravotnú starostlivosť detí rodičov, ktorí v roku 1945 prežili americký bombový útok v meste Nagasaki. V pondelok (12. 12.) o tom rozhodol japonský súd, pretože dedičný následok rádioaktívneho ožiarenia nebol dokázaný. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina 28 ľudí, ktorých rodičia boli ožiarení pri atómovom bombovom útoku, podala žalobu o náhradu škody v roku 2017. Žiadali, aby boli zahrnutí do uhrádzania lekárskych nákladov, ktoré vláda priznáva preživším. Dvaja zo žalobcov, ktorí mali rakovinu, počas procesu zomreli.

Okresný súd v Nagasaki uviedol, že možný dedičný následok ožiarenia nemožno poprieť, no vedecký konsenzus o tom neexistuje. Súd tiež vo verdikte uviedol, že vylúčenie sťažovateľov z financovania lekárskej starostlivosti nie je protiústavné a je na rozhodnutí vlády, či rozšíri finančnú podporu aj na pozostalých z druhej generácie.

Žalobcovia vo veku od 50 do 70 rokov žiadali od vlády náhradu škody vo výške 100 000 jenov (zhruba 700 eur) s tým, že ich vylúčením z pomoci vláda porušuje ústavnú zásadu rovnosti. Pri podobnej žalobe na okresnom súde v Hirošime sa očakáva rozsudok začiatkom budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet