Na hlavný obsah

Švajčiarsko dočasne pozastavuje príjem zraniteľných utečencov

Program však nespochybňuje.

Švajčiarsko dočasne pozastavuje príjem zraniteľných utečencov
Ilustračná snímka - švajčiarska vlajka. Foto: pixabay.com

Švajčiarsko dočasne pozastavuje účasť na programe OSN, zameranom na presídľovanie zraniteľných utečencov. Dôvodom sú podľa Bernu nedostatočné kapacity vzhľadom na vysoký počet utečencov, ktorí v súčasnosti do krajiny prichádzajú z Ukrajiny. V pondelok (19. 12.) to potvrdili tamojší predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

Švajčiarsky štátny sekretariát pre migráciu (SEM) potvrdil správy o pozastavení prijímania utečencov v rámci programu Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR). Hovorca SEM-u Lukas Rieder pre AFP uviedol, že Švajčiarsko nespochybňuje tento program ako taký, len na istý čas prijímanie utečencov pozastavuje.

UNHCR sa v rámci zmieneného projektu usiluje presídliť do tretích krajín najzraniteľnejších utečencov na svete žijúcich v nestabilných podmienkach. Tento rok bolo podľa údajov UNHCR takmer 1,5 milióna ľudí v situácii, ktorá si vyžadovala ich premiestnenie. Zrealizovala sa však len malá časť takýchto relokácií.

Švajčiarsko, ktoré má 8,7 milióna obyvateľov, sa zaviazalo, že v priebehu tohto a budúceho roka prijme 1820 zraniteľných utečencov. Noviny Le Temps a nedeľník NZZ am Sonntag informovali, že ministerstvo spravodlivosti koncom novembra rozhodlo o pozastavení daného programu.

Podľa Le Temps ide prevažne o utečencov z Afganistanu, zo Sudánu a Sýrie. Sú to najmä ženy, deti a osoby so zdravotnými problémami.

Zaťaženie azylového systému

Hovorca švajčiarskeho úradu SEM uviedol, že tento krok súvisí s veľkým zaťažením azylového systému v krajine, a to najmä pokiaľ ide o ubytovacie a personálne kapacity. Švajčiarsko má predmetné rozhodnutie prehodnotiť v prvej polovici budúceho roka, dodal Rieder.

Od začiatku roka prišlo do Švajčiarska približne 100 000 žiadateľov o azyl a utečencov – vrátane vyše 70 000 osôb utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. AFP píše, že údajne ide o najvyšší počet od druhej svetovej vojny.

Do polovice decembra bolo do Švajčiarska v rámci programu UNHCR presídlených 641 osôb. Hovorca dodal, že do marca 2023 bude prijatých ďalších zhruba 400 utečencov, ktorých žiadosti už boli schválené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet