Na hlavný obsah

USA odtajnili ďalšie dokumenty týkajúce sa atentátu na Kennedyho

Amerického prezidenta zavraždili v roku 1963.

USA odtajnili ďalšie dokumenty týkajúce sa atentátu na Kennedyho
Americký prezident John F. Kennedy s manželkou Jacqueline minúty pred atentátom. Foto: TASR/AP

Americký Národný archív vo štvrtok (15. 12.) zverejnil skoro 13 000 dokumentov týkajúcich sa vraždy prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roku 1963. Niekoľko ďalších tisíc dokumentov však zostáva utajených pre obavy z ohrozenia národnej bezpečnosti, uviedla agentúra AFP.

Vyše tisíc dokumentov na rovnakú tému národný archív uvoľnil aj v minulom roku.

Národný archív oznámil na twitteri, že zverejnil bezmála 13 000 dokumentov, ktoré sa týkajú atentátu na Kennedyho. Národný archív zverejňuje dokumenty na základe zákona z roku 1992, ktorý mu to nariaďuje.

Približne 1 500 dokumentov inštitúcie zverejnila už vlani. Išlo predovšetkým o tajné telegramy alebo rôzne interné odkazy. Ďalšie dokumenty zverejnili v roku 2017 za prezidenta Donalda Trumpa.

Citlivé informácie

Podľa agentúry Reuters sa neočakáva, že by medzi zverejnenými záznamami bol dokument, ktorý by vyvolal nejakú senzáciu. Denník The Washington Post napísal, že podstatná časť zverejnených dokumentov patrila Ústrednej spravodajskej službe (CIA) a mapovala napríklad pohyb Leea Harveya Oswalda, ktorého považujú za strojcu atentátu.

Podľa oznámenia Bieleho domu tajné služby určili „obmedzený počet dokumentov“, pri ktorých zverejnenie odložili. Dôvodom rozhodnutia je predísť škodám na „vojenskej obrane, operáciách tajných služieb, bezpečnostných silách či na zahraničnej politike“.

Podľa agentúry AFP ide o niekoľko tisíc dokumentov. Podobné rozhodnutie urobil v roku 2017 aj vtedajší prezident Trump. Ďalšie dokumenty by mohli zverejniť 30. júna po tom, ako ich preskúmajú tajné služby.

„CIA sa domnieva, že sa zverejnili všetky známe relevantné informácie o Oswaldovi. Zvyšné (nezverejnené) záznamy chránia mená zamestnancov CIA, (jej) zdroje, lokality a spôsob práce,“ uviedol hovorca tajnej služby.

Podľa národného archívu sprístupnili verejnosti zhruba 97 % z piatich miliónov stránok, ktoré inštitúcia o atentáte na Kennedyho uchováva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet