Na hlavný obsah

Vučič vyzval kosovských Srbov na ukončenie protestov a blokád

Uistil ich, že ich nikto nebude trestne stíhať.

Vučič vyzval kosovských Srbov na ukončenie protestov a blokád
Srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučič vyzval kosovských Srbov, aby ukončili protesty proti vláde v Prištine. Uistil ich, že ich nikto nebude trestne stíhať. V stredu (28. 12.) to oznámili srbskí predstavitelia. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Dostali sme záruky od Európskej únie a Spojených štátov, že kosovskí Srbi, ktorí sa zúčastnili na demonštráciách a blokádach ciest, nebudú trestne stíhaní a ani zadržaní,“ uviedol šéf koordinačného úradu srbskej vlády pre Kosovo Petar Petkovič.

Dodal, že v rámci týchto záruk kosovské bezpečnostné zložky „nebudú konfrontovať Srbov žijúcich na severe Kosova bez povolenia tamojšej mierovej misie NATO (KFOR) a predstaviteľov miestneho obyvateľstva“.

Petkovič tiež uviedol, že srbský prezident vyzval demonštrantov, aby odstránili barikády z ciest. Zároveň oznámil, že Vučič a predstavitelia kosovských Srbov sa v stredu večer stretnú blízko kosovských hraníc a následne oznámia, či barikády odstránia.

EÚ a USA v stredu vyzvali Srbsko a Kosovo, aby podnikli „okamžité kroky“ na zmiernenie vzájomného napätia. Vyzvali ich na „maximálnu zdržanlivosť“ a okamžité upustenie od akýchkoľvek vyhrážok, provokácií či zastrašovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet