Na hlavný obsah

Zamestnávatelia nebudú môcť tajiť rozdiel v platoch mužov a žien

Ženy zarábajú za rovnakú prácu v priemere o 13 percent menej ako muži.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka.Foto: Unsplash/ Koláž RTVS

České predsedníctvo v Rade Európskej únie sa vo štvrtok (15. 12.) dohodlo so zástupcami Európskeho parlamentu na kompromisnej podobe pravidiel. Tie majú zamestnancom zabezpečiť prístup k informáciám o rozdiele medzi platmi mužov a žien pracujúcich na rovnakej pozícii.

EÚ opatrením reaguje na pretrvávajúcu prax vyššieho ohodnotenia mužov oproti ženám za rovnakú prácu. Dojednaná smernica by mohla nadobudnúť účinnosť do niekoľkých týždňov.

Takzvaná rodová medzera v platoch sa v EÚ aktuálne zmenšuje. Európska komisia sa však vlani predloženým návrhom o platovej transparentnosti snaží trend urýchliť. Podľa únijných inštitúcií v súčasnosti ženy zarábajú za rovnakú prácu v priemere o 13 percent menej ako muži.

V roku 2020 ženy spĺňajúce podobné pracovné kritériá dostávali o 14,1 percenta menej, zatiaľ čo o rok skôr to bolo 14,5 percenta. ČR v uplynulých rokoch za unijným priemerom zaostávalo.

Informácie o platoch

Smernica, na ktorej konečnom znení sa predbežne dohodli členské štáty EÚ a parlament, by dávala zamestnancom právo získať od zamestnávateľov informácie o tom, aký je priemerný plat mužov na rovnakej pozícii a koľko v priemere berú ženy.

Firmy s viac ako 100 zamestnancami potom budú musieť príslušným národným úradom aj samotným pracovníkom poskytovať priamo údaje o rodovej nerovnosti v danom podniku, uvádza Rada EÚ v tlačovej správe.

V závislosti od veľkosti firmy sa majú údaje hlásiť každoročne alebo raz za tri roky. Tresty za porušenie nových pravidiel majú za úlohu zaviesť jednotlivé krajiny únie.

„Niet pochýb o tom, že muži a ženy si zaslúžia dostávať rovnaký plat, ak vykonávajú rovnakú prácu. Skutočnosť zatiaľ, žiaľ, taká nie je. Dnes robíme veľký krok smerom k odbúraniu platovej nerovnosti,“ komentoval dohodu rady a parlamentu český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

Dohodu vyjednávačov musia ešte členské štáty aj europoslanci formálne schváliť. Smernica začne platiť 20 dní po zverejnení v úradnom vestníku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet