Na hlavný obsah

Až 800 ľudí z lode pri pobreží Austrálie nemôže vystúpiť na breh

Dôvodom je biologické znečistenie.

Až 800 ľudí z lode pri pobreží Austrálie nemôže vystúpiť na breh
Na archívnej snímke výletná loď Viking Orion. Foto: Twitter/maritimegraphy

Niekoľko stoviek cestujúcich sa už týždeň nemôže dostať na pevninu z obrovskej výletnej lode. Tá sa plaví pri austrálskom pobreží, pretože niekoľko prístavov im odmietlo povoliť zakotviť. Dôvodom je biologické znečistenie trupu plavidla. Informuje o tom BBC.

Na lodi Viking Orion, ktorá vyplávala 26. decembra z Wellingtonu na Novom Zélande, je približne osemsto cestujúcich, väčšinou Američanov. V nedeľu (1. 1.) sa nachádzal v blízkosti juhoaustrálskeho prístavu Victor Harbour. Ten leží neďaleko mesta Adelaide.

Niekoľko potápačov pracuje na odstraňovaní morských rastlín a mikroorganizmov, ktoré austrálske úrady označili za „potenciálne nebezpečné“.

Podľa BBC austrálske orgány uviedli, že ide o bežnú prax, ktorá sa vzťahuje na všetky medzinárodné lode. Musia ich zbaviť všetkých škodlivých organizmov, ktoré by mohli poškodiť austrálsku flóru a faunu a zaviesť invázne druhy.

Prevádzkovateľ lode priznal, že kvôli menšiemu počtu morských organizmov nemohla loď Viking Orion uskutočniť niekoľko zastávok na svojej trase. Prisľúbil tiež, že cestujúci dostanú odškodnenie. Povedal, že loď v pondelok (2. 1.) zakotví v Melbourne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet