Na hlavný obsah

EÚ poslala Kyjevu prvé tri miliardy eur

Podľa Stanjura bude potrebné pomoc navýšiť.

EÚ poslala Kyjevu prvé tri miliardy eur
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Pixabay

Európska únia v utorok (17. 1.) poslala Ukrajine prvé tri miliardy eur v rámci tohtoročnej 18-miliardovej pôžičky, ktorú schválila koncom minulého roka za českého predsedníctva.

Ukrajina však bude od Únie vzhľadom na pokračujúce ruské útoky pravdepodobne potrebovať viac peňazí. Novinárom to po rokovaní s únijnými kolegami v Bruseli povedal český minister financií Zbyněk Stanjura.

Európska komisia sa chystá po utorkovej prvej splátke posielať Kyjevu približne 1,5 miliardy eur každý mesiac. Peniaze majú slúžiť na zabezpečenie základnej prevádzky štátu či na opravy kritickej infraštruktúry. Medzi členskými krajinami sa pritom už teraz diskutuje o tom, že bude potrebné celkovú sumu navýšiť.

„Keď vidíte dnes a denne tie brutálne útoky ruskej armády, ďalšie a ďalšie škody, ktoré páchajú na infraštruktúre Ukrajiny, ale aj v obytných častiach, tak predpokladám, že potreba tých peňazí bude ešte viac, ako sme si mysleli napríklad v novembri alebo v decembri,“ povedal Stanjura. Podobne podľa neho zmýšľa väčšina členských krajín, čo by malo otvoriť cestu k možnému zvýšeniu celkovej pôžičky v priebehu tohto roka.

Ukrajina už odoslané peniaze dostala, uviedol v utorok na twitteri ukrajinský minister financií Serhij Marčenko. „Prostriedky sa poskytujú za nevídaných výhodných podmienok pre Ukrajinu. Sme vďační partnerom z EÚ za podporu v zabezpečovaní finančnej stability Ukrajiny,“ doplnil.

Medzinárodný menový fond (MMF) a ukrajinská vláda odhadujú krátkodobé finančné potreby Ukrajiny na tri až štyri miliardy eur mesačne. Pôžička od EÚ by teda mala pokryť takmer polovicu.

Kyjev má na splatenie peňazí až 35 rokov a s prvými splátkami sa počíta pre rok 2033. Podrobnosti ďalšej pomoci by mala predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prerokovať pri summite v Kyjeve 3. februára.

Zelenskyj poďakoval EÚ

Ukrajinský prezident Zelenskyj v utorok poďakoval Európskej únii za prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti, informoval o tom britský denník The Guardian.

„Ukrajina dostala prvé tri miliardy eur z nového makrofinančného programu v hodnote 18 miliárd eur. Som vďačný EÚ a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej za silnú podporu,“ napísal ukrajinský prezident na Twitteri. Dodal, že zachovanie finančnej stability Ukrajiny je nevyhnutné pre víťazstvo nad agresorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet