Na hlavný obsah

Kyjev tvrdí, že počas ruskej invázie bolo zabitých už vyše 9 000 civilistov

A to vrátane 453 detí.

Kyjev tvrdí, že počas ruskej invázie bolo zabitých už vyše 9 000 civilistov
Ilustračná snímka - Žena sa pozerá na bytovku zničenú po nedávnom ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podľa Kyjeva bolo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zabitých už viac než 9000 civilistov vrátane 453 detí. Takéto údaje zazneli v utorok z úst šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose, uviedla agentúra Reuters.

„Zaznamenali sme viac ako 80 000 zločinov spáchaných ruskými útočníkmi, pričom zabitých bolo vyše 9 000 civilistov vrátane 453 detí. Neodpustíme ani jeden prípad mučenia či vzatia života. Voči každému zločincovi bude vyvodená zodpovednosť,“ povedal Jermak.

V tejto súvislosti ďalej pripomenul, že Ukrajina požaduje vytvorenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil ruských politických lídrov. Od Moskvy tiež žiada odškodnenie za skazu, akú na Ukrajine spôsobila svojou inváziou.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok (16. 1.) informoval, že na Ukrajine bolo od vypuknutia invázie dosiaľ oficiálne potvrdených 7 031 úmrtí civilistov.

UNHCR však zároveň vyjadril predpoklad, že skutočný počet obetí je omnoho vyšší, a to vzhľadom na mnohé správy o úmrtiach, ktoré ešte neboli oficiálne potvrdené, ako aj na neprístupnosť oblastí na frontovej línii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet