Na hlavný obsah

Kúpele riešia rast nákladov aj obmedzením investícií a vyberaním doplatkov

Zmena vyhlášky by im mala priniesť z poisťovní 63 miliónov eur.

Kúpele riešia rast nákladov aj obmedzením investícií a vyberaním doplatkov
Na ilustračnej snímke kúpele. Foto: RTVS

Inflácia, zvýšenie platov a vysoké ceny energií zasiahli aj kúpeľný sektor. Rast nákladov kúpele riešia okrem iného aj obmedzením investícií do rozvoja a vyberaním doplatkov za kúpeľnú liečbu.

V Rajeckých Tepliciach majú asi 90 percent klientov zo Slovenska a z Česka. Ceny pobytov si aj preto môžu dovoliť zvýšiť maximálne o infláciu. Na spotrebe pritom príliš šetriť nemôžu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nemôžeme znižovať teplotu klientom na 19 stupňov na izbách, keď norma hygienická je 23 stupňov,“ povedal Zdenko Miškolci, viceprezident Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice.

Za energie pritom platia 5-krát viac ako v roku 2021. Z návštevnosti kúpeľných hostí žije v regióne aj významná časť služieb zameraných na cestovný ruch. V Rajeckých Tepliciach rast nákladov riešia aj odkladaním investícií.

Počas pandémie klesol v celom sektore kúpeľníctva približne o 30 percent aj počet pacientov, ktorí majú hradenú starostlivosť z poistenia. Aktuálne je pred prijatím zmena vyhlášky, ktorá by mala kúpeľom priniesť z poisťovní 63 miliónov eur. To je oproti minulému roku o 17 miliónov viac.

„To by krylo tie nárasty miezd zdravotníckych pracovníkov, ale nie sú v tom zahrnuté zvýšené náklady na energie,“ vysvetlila Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov.

Vyššie ceny energií má zdravotníckym zariadeniam kompenzovať 80-miliónov eur. O ich prerozdelení sa zatiaľ rokuje. Ak by adekvátna časť išla na kúpeľnú liečbu, Zálešáková očakáva, že by to mohlo aspoň zastaviť nárast doplatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet