Na hlavný obsah

Ľudia s hypotékou si môžu uplatniť daňový bonus na úroky, ktoré doposiaľ zaplatili

Na daniach sa tak dajú ušetriť aj stovky eur.

Ľudia s hypotékou si môžu uplatniť daňový bonus na úroky, ktoré doposiaľ zaplatili
Na ilustračnej snímke daňové priznanie. Foto: RTVS

Blíži sa obdobie daňových priznaní. Ľudia s hypotékou si môžu uplatniť tzv. daňový bonus na úroky, ktoré doposiaľ zaplatili. Vďaka takémuto bonusu sa dajú na daniach ušetriť aj stovky eur.

Zamestnanci by sa na rozdiel od podnikateľov mali so žiadosťou poponáhľať. Daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky sa uplatňuje cez daňové priznanie.

“Maximálne môžu požiadať o uplatnenie vo výške 50 000 eur. Znamená to, že ak má dlžník vyššiu dlžnú sumu ako 50 000 eur, tak len zo sumy 50 000 eur sa počíta tento daňový bonus,“ uviedol Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podmienky daňového bonusu

Odborníci na financie upozorňujú, že nie každý môže požiadať o tento daňový bonus. Treba splniť niekoľko podmienok.

“Prvou podmienkou je podmienka veku. To znamená, že v čase podania žiadosti o úver môžete mať maximálne 35 rokov. Ďalšou podmienkou je podmienka účelu,“ doplnila Eva Šablová, riaditeľka pre úvery FinGO.sk.

Bonus sa vzťahuje len na zmluvy o úvere na bývanie so splatnosťou päť až 30 rokov s tým, že účelom takéhoto úveru bola kúpa, výstavba alebo dostavba nehnuteľnosti.

“Daňový bonus môžete uplatniť iba na nehnuteľnosť, ktorá je situovaná na Slovensku a musí to byť nehnuteľnosť, ktorá je založená v prospech banky. Čiže nemôže sa jednať o úver od stavebnej spoločnosti, ale musí to byť hypotéka z banky,“ informoval Dobiš.

V prípade refinancovaní hypotéky sa už bonus na zaplatené úroky uplatniť nedá.

“Poslednou podmienkou je podmienka príjmu,“ uviedla Šablová.

Ak niekto hypotéku podpisoval vlani, a teda v roku 2022, príjem nemôže byť vyšší ako 1 574,30 eur v hrubom. Ak o úver žiadal sám. V prípade, že hypotéku podpísali dvaja, posudzuje sa aj príjem spoludlžníka. Spolu nesmú presiahnuť sumu 3 148,60 eur v hrubom.

Potvrdenie s vypočítanými úrokmi

Potvrdenie s vypočítanými úrokmi dostávajú oprávnení žiadatelia od banky väčšinou automaticky. Kto ho nedostal, treba sa naň opýtať.

“Pokiaľ ste zamestnanec, tak si toto potvrdenie priložíte k ročnému zúčtovaniu dane u svojho zamestnávateľa, o ktoré môžete požiadať do 15.2.,“ dodala Šablová.

Podnikatelia potvrdenie o zaplatených úrokoch priložia k daňovému priznaniu, ktoré podávajú do 31. marca v riadnom termíne, alebo do 30. júna v prípade jeho odkladu. Maximálna výška daňového bonusu je 400 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko