Na hlavný obsah

Finančné trhy signalizujú, že úrokové sadzby ešte vzrastú

Aj banky si požičiavajú drahšie.

Finančné trhy signalizujú, že úrokové sadzby ešte vzrastú
Ilustračná snímka peňaženky s eurobankovkami. Foto: TASR/DPA

Finančné trhy signalizujú, že úrokové sadzby ešte vzrastú. Nedávno jedna z najväčších slovenských bánk zvýšila úrokovú sadzbu na hypotéky o percentuálny bod, čo je aj podľa analytika výrazné. V priemere o štyri desatiny percentuálneho bodu v utorok (22. 11.) zvýšila sadzby ďalšia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Pre nárast úrokových sadzieb na medzibankovom trhu si aj banky pôsobiace na Slovensku požičiavajú drahšie. Tento rok Európska centrálna banka, s cieľom bojovať s infláciou, zvyšovala úrokové sadzby už trikrát. Riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš pripomenul, že to isté robia aj iné centrálne banky.

„V porovnaní s tým Česká národná banka už bojuje s infláciou, s úpravou úrokových sadzieb viac ako jeden rok. U nás sme začali v lete. Nehovoriac o USA, kde začali úrokové sadzby upravovať už začiatkom roka,“ uviedol.

Práve v utorok opäť zvýšila sadzby jedna z najväčších banka na Slovensku – Slovenská sporiteľňa.

„Naša banka v utorok upravila výšku úrokových sadzieb úverov na bývanie pri všetkých fixáciách v priemere o 0,4 percentuálneho bodu. Zmena sa týka len nových úverov. Úrokové sadzby už poskytnutých úverov zostávajú ako si ich klienti zafixovali,“ ozrejmila hovorkyňa Marta Cesnaková.

Pôžička v Tatra banke

Ešte minulý týždeň zvyšovala úrokové sadzby aj Tatra banka. Pôžička na bývanie je aj tam zase o niečo drahšia.

„V prípade jednoročnej fixácie narastá úroková sadzba o jeden percentuálny bod. Pri desaťročnej fixácii o pol percentuálneho bodu. Ak dôjde k ďalšiemu zvyšovaniu dlhodobých zdrojov, nevylučujeme ďalší rast úrokových sadzieb,“ vysvetlila vysvetľuje hovorkyňa Simona Miklošovičová.

Tatra Banka zdražela hypotéky dramaticky, na čo Slovensko nebolo zvyknuté nielen v minulom, ale ani v tomto roku.

„Väčšinou sa navyšovali úrokové sadzby v jednotlivých bankách o 0,2 či 0,3 percentuálneho bodu. Ak sa pozrieme na Slovenskú sporiteľňu, tam to navýšenie nebolo až také rázne, držali sa nepísaných pravidiel,“ konštatoval Dobiš.

Podľa neho po rokovaní Európskej centrálnej banky 15. decembra sa očakáva, že úrokové sadzby opäť zvýši o trištvrte percentuálneho bodu. Pred pár dňami potvrdila, že aj v budúcom roku bude naďalej upravovať úrokové sadzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál