Na hlavný obsah

McCarthyho zvolili za predsedu americkej Snemovne reprezentantov

Voľba trvala viac ako štyri dni.

McCarthyho zvolili za predsedu americkej Snemovne reprezentantov
Na snímke líder republikánskej väčšiny Kevin McCarthy. Foto: TASR/AP

Lídra republikánskej väčšiny Kevina McCarthyho v sobotu (7. 1.) v 15. kole zvolili za predsedu americkej Snemovne reprezentantov. McCarthy sa tak stáva novou trojkou medzi americkými politikmi po prezidentovi a jeho viceprezidentke. Po zvolení predsedu snemovne tak mohli zložiť prísahu jej členovia a orgán môže začať fungovať, uviedla AP.

Voľba trvala viac ako štyri dni a pri 13. kole sa stala piatou najdlhšou v dejinách Snemovne reprezentantov. V 14 predchádzajúcich kolách McCarthy neuspel pre odpor oponentov vo vnútri strany.

Schôdzu snemovne pred záverečnými dvoma kolami na niekoľko hodín prerušili. McCarthy vyjadril optimizmus, že sa mu napokon podarí získať podporu zvyšných oponentov v strane. Aby získal ich hlas, ponúkol im množstvo ústupkov. V 14. kole mu chýbal už len jeden hlas.

Kým nezvolia predsedu, je Snemovňa reprezentantov paralyzovaná. Noví poslanci ani nesmú zložiť prísahu.

Ku zvoleniu za predsedu McCarthymu už gratuloval aj demokratický prezident Joe Biden, ktorý povedal, že je pripravený spolupracovať s republikánmi a očakáva, že oni budú spolupracovať s ním. „Americký ľud očakáva od svojich lídrov, že budú vládnuť spôsobom, ktorý postaví potreby ľudu nad všetko ostatné, a to je to, čo musíme urobiť,“ uviedol Biden.

„Teraz sa začne tvrdá práca,“ uviedol po svojom zvolení McCarthy. „Jedna vec je po tomto týždni jasná, že sa nikdy nevzdám. A nikdy sa nevzdám kvôli vám, Američania,“ napísal Mccarthy na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet