Na hlavný obsah

Milióny detí v povodňami postihnutom Pakistane bojujú o život

V postihnutých oblastiach trpí podvýživou 1,6 milióna detí.

Milióny detí v povodňami postihnutom Pakistane bojujú o život
Na snímke dieťa v Pakistane. Foto: UNICEF

Milióny detí v Pakistane bojujú po vlaňajších ničivých povodniach o prežitie, upozornil v utorok (17. 1.) Detský fond OSN (UNICEF). Informovala o tom agentúra DPA.

Pre mnohé pakistanské deti sa nočná mora vyvolaná povodňami stále neskončila. Uviedol to zástupca UNICEF v Pakistane Abdulláh Fadíl prostredníctvom videolinku zo Ženevy.

Mnohé pakistanské deti podľa neho žijú v mínusových teplotách v provizórnych príbytkoch bez kúrenia a bez dostatočného prísunu potravín. V postihnutých oblastiach, medzi ktoré patrí aj provincia Sindh, trpí podvýživou najmenej 1,6 milióna detí, upozornil Fadíl.

Ďalších šesť miliónov je v dôsledku chorôb a nedostatku potravín vzhľadom na svoj vek málo vyvinutých. To môže ovplyvniť celý ich budúci život, cituje DPA.

Obávajú sa zhoršenia situácie

UNICEF sa obáva, že sa situácia detí v Pakistane v priebehu tohto roka ešte výrazne zhorší. Výzvu Detského fondu OSN na pomoc Pakistanu po ničivých povodniach vo výške 173 miliónov dolárov (približne 160 miliónov eur) sa doposiaľ pokryla len zhruba spolovice, spresnil Fadíl.

Rozsiahle povodne postihli od júna do októbra 2022 zhruba tretinu pakistanského územia a asi 33 miliónov ľudí. Vyžiadali si viac než 1 700 životov. Zničili dva milióny domov a spôsobili obrovské materiálne škody a ekonomické straty. Tie sa dovedna odhadujú na vyše 30 miliárd dolárov (asi 27,7 miliárd eur).

V Pakistane sú dodnes zatopené rozsiahle územia a zdravie miliónov ľudí je ohrozené. A to tým, že žijú v blízkosti kontaminovaných alebo stojatých vôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet