Na hlavný obsah

NATO: Rusko zostane hrozbou aj keď prehrá vojnu

Vyhlásil to predseda vojenského výboru NATO holandský admirál Rob Bauer.

NATO: Rusko zostane hrozbou aj keď prehrá vojnu
Foto: pixabay.com

Rusko zostane hrozbou pre Severoatlantickú alianciu (NATO), aj keď jeho sily na Ukrajine porazia. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok (19. 1.) vyhlásil predseda vojenského výboru NATO holandský admirál Rob Bauer.

„Nech už vojna dopadne akokoľvek, Rusi budú mať s najväčšou pravdepodobnosťou podobné ambície… hrozba teda nezmizne,“ povedal Bauer novinárom v bruselskom sídle Aliancie. Hoci ruské sily, vybavenie a muníciu vojna vyčerpala, krajiny NATO očakávajú, že sa Moskva pokúsi obnoviť a dokonca posilniť svoje vojenské kapacity, dodal admirál.

„Všeobecné presvedčenie je, že Rusi obnovia to, čo mali. Sami sa tiež z tohto konfliktu poučia a pokúsia sa vylepšiť to, čo mali“. Povedal Bauer, keď hovoril na záver dvojdňového stretnutia najvyšších vojenských dôstojníkov členských krajín NATO. „Takže to s najväčšou pravdepodobnosťou bude mať v budúcnosti dosah na naše plány,“ dodal.

Podľa Bauera bude trvať nejaký čas, kým Severoatlantická aliancia vyhodnotí, aký dlhý čas bude Rusko potrebovať na obnovu a zlepšenie svojich síl.

„Je to tri až päť rokov? Je to tri až desať rokov? O tom si budeme musieť spoločne pohovoriť. Je to niečo, čo budú skúmať spravodajské služby,“ povedal Bauer, ktorého výbor je najvyššie postaveným vojenským orgánom NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet