Na hlavný obsah

S teplým počasím bojujú aj klziská

Ľadové plochy chýbajú tento rok vo viacerých mestách.

S teplým počasím bojujú aj klziská
Na snímke roztápaiúce sa klzisko, Foto: RTVS

Nielen lyžiarske strediská bojujú s teplým počasím. Vyššie teploty nad nulou, aj dážď z uplynulých dní, spôsobujú problémy pri prevádzke ľadových plôch. Problémy majú najmä klziská pod holým nebom. Tých v tejto sezóne na Slovensku ubudlo. A to nielen pre počasie.

„Boli sme pripravení personálne aj technologicky, aby sme klzisko medzi sviatkami mohli spustiť, rozhodlo však počasie. Teplota nemôže byť vyššia ako plus 5 stupňov a nesmie pršať. Počasie posledných dní alebo aj týždňov vôbec nevyhovuje týmto okolnostiam,“ hovorí Erika Kollerová, hovorkyňa Šale.

Ľadové plochy chýbajú tento rok vo viacerých mestách, ktoré ich v minulosti prevádzkovali. Ľudia sa na ľad pod holým nebom nedostanú napríklad v Piešťanoch, Trenčíne, Trnave či v bratislavských Vajnoroch.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľadová plocha tento rok chýba aj na námestí v Prievidzi. Mesto totiž chcelo šetriť. „Ukázalo sa teda, že mobilná ľadová plocha by možno v tomto období vôbec nebola realizovateľná. Predpoklad úspory je vo výške 53 000 eur,“ uviedla Michaela Beňadiková, referentka kancelárie primátorky v Prievidzi.

Niektoré samosprávy klziská sprevádzkovali. V Rožňave korčuľovanie spustili už v novembri, náklady pre teplé počasie sa však šplhajú vyššie. Korčuľuje sa aj v Komárne, kde ľad odoláva teplotám okolo 9 stupňov. Udržanie a financovanie ľadu nie je jednoduché ani v severnejšie položených mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny