Na hlavný obsah

Slovensko dodalo Ukrajine poslednú húfnicu Zuzana 2

Spolu ich Slovensko dodalo Ukrajine osem.

Slovensko dodalo Ukrajine poslednú húfnicu Zuzana 2
Na ilustračnej snímke húfnica Zuzana 2. Foto: RTVS

Ukrajinské ozbrojené sily si prevzali ôsmu samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2 slovenskej výroby, ktorá posilní ukrajinskú obranu proti agresii Ruskej federácie. Ide zároveň o poslednú z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2, ktoré sa Slovensko prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence patriacej pod rezort obrany zaviazalo dodať Ukrajine. A to na základe kontraktu na komerčný predaj uzatvoreného vlani v júni.

Presun každého kusu techniky, vrátane tohto, realizoval rezort po tom, čo platbu pripísali na účet v správe rezortu obrany. 

„Ukrajine sme k dnešnému dňu dodali celú batériu veľmi kvalitných delostreleckých systémov z produkcie nášho domáceho obranného priemyslu. Veríme, že ukrajinskí obrancovia zachránia s ich pomocou čo najviac životov a priblížia svoju vlasť k bezpodmienečnému víťazstvu nad nepriateľom. Ten iba pokračuje v plienení, terorizovaní a zabíjaní, pretože na bojisku naďalej zlyháva,“ uviedol minister Naď. 

Okrem plnenia tejto zákazky vyrobí KONŠTRUKTA-Defence pre Ukrajinu ďalších 16 kusov tohto druhu techniky. Tie budú financovať spoločne Dánske kráľovstvo, Spolková republika Nemecko a Nórske kráľovstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko