Na hlavný obsah

Poľsko dodá Ukrajine desiatky samohybných húfnic

Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Poľsko dodá Ukrajine desiatky samohybných húfnic
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko v rámci jedného z najväčších kontraktov na vývoz zbraní za uplynulých 30 rokov dodá Ukrajine desiatky moderných samohybných húfnic typu AHS Krab. Oznámil to v utorok (7. 6.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informovala o tom agentúra PAP.

„Som veľmi rád, že máme možnosť predávať naše zbrane do zahraničia,“ vyhlásil poľský premiér. „Práve teraz podpisujeme jeden z najväčších, ak nie najväčší kontrakt na vývoz zbraní za ostatných 30 rokov,“ dodal Morawiecki.

Premiér vysvetlil, že zmluva sa týka predaja zbraní Ukrajine a že poľské húfnice budú zohrávať „veľmi dôležitú“ úlohu na bojiskách východnej Ukrajiny.

Na Ukrajinu poslali prvé kusy

Morawiecki spresnil, že prvých 18 kusov tejto bojovej techniky už odoslali na Ukrajinu a že poľskí a ukrajinskí vládni predstavitelia sa dohodli na dodaní ďalších 56 húfnic. Zmluvu vraj podpísali v pondelok (6. 6.) v Kyjeve.

Podľa denníka Gazeta Prawna by sa mala dodávka všetkých objednaných húfnic dokončiť v priebehu niekoľkých mesiacov až jedného roka.

Húfnica AHS Krab kombinuje podvozok juhokórejskej húfnice typu K9 Thunder a delovú vežu pôvodne vyvinutú pre britskú húfnicu AS90M Braveheart.

Vývoj samohybnej húfnice sa odohral v rámci poľského zbrojného programu s názvom Regina, ktorého úlohou bolo nájsť náhradu za československé kolesové húfnice typu DANA (ShKH vz. 77). S príslušnou muníciou dokáže AHS Krab zasiahnuť cieľ až na vzdialenosť zhruba 40 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet