Na hlavný obsah

V Šanghaji sa koronavírusom nakazilo zrejme 70 percent obyvateľov mesta

Prudký nárast prípadov zaznamenali po uvoľnení opatrení.

V Šanghaji sa koronavírusom nakazilo zrejme 70 percent obyvateľov mesta
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Šanghaji mohlo byť počas nedávneho nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom v Číne infikovaných až 70 percent obyvateľov tohto veľkomesta. Uviedol to Čchen Er-čen, zástupca riaditeľa šanghajskej nemocnice Žuej-ťin. Informovala o tom agentúra AFP.

Prudký nárast nových prípadov nákazy ochorením COVID-19 táto ázijská krajina zaznamenala po tom, čo po troch rokoch prísnych opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu ich náhle uvoľnila.

Čchen Er-čen odhaduje, že väčšina z 25 miliónov obyvateľov Šanghaja, sa pravdepodobne nakazila koronavírusom.

Veľmi rýchle šírenie

„Nákaza sa v Šanghaji šíri veľmi rýchlo, pričom sa mohlo infikovať až 70 percent populácie. Je to 20- až 30-krát viac, než v apríli a máji,“ uviedol lekár. Dodal, že nemocnica, v ktorej pracuje, denne prijme 1 600 pacientov, pričom 80 percent z nich má covid. Približne polovica z hospitalizovaných má viac ako 65 rokov.

Agentúra AFP pripomína, že miestne úrady v apríli v Šanghaji nariadili dvojmesačný lockdown. Nakazených vtedy bolo 600.000 obyvateľov mesta. V súčasnosti sa tam šíri variant omikron a podľa odborníkov by súčasná vlna mala dosiahnuť vrchol začiatkom tohto roka.

Ďalšie veľké čínske mestá ako Peking, Tchien-ťin, Čchung-čching a Kanton majú podľa úradov vrchol nárastu prípadov nákazy už za sebou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet