Na hlavný obsah

Zásobovať domácnosť liekmi môže podľa farmaceuta vyústiť k ich nedostatku

Spôsobuje to aj zbytočnú záťaž pre životné prostredie.

Zásobovať domácnosť liekmi môže podľa farmaceuta vyústiť k ich nedostatku
Ilustračná snímka - lieky. Foto: RTVS

Zásobovať domácnosť liekmi, ktoré v danom čase nepotrebujeme, nie je potrebné ani správne. Tvrdí to farmaceut košickej Agel lekárne Dávid Ferko. Podľa neho v posledných mesiacoch zaznamenali nárazový dopyt po liekoch, predovšetkým ich hromadenie pacientmi. Pripomenul, že to môže vyústiť k ich nedostatku.

„Stáva sa, že pacienti k nám donesú preexspirované lieky, ktoré nikdy neužívali,“ uviedol v súvislosti so zvýšeným záujmom o ich bezpečnú likvidáciu. Ako dodal, takéto zásobovanie sa spôsobuje aj zbytočnú záťaž pre životné prostredie.

Čo sa týka dostupnosti liekov, liečivých prípravkov a zdravotníckych pomôcok, v celom uplynulom roku bola ovplyvnená aktuálnou situáciou vo svete. A to nielen čo sa týka sezónneho charakteru. Dochádzalo aj ku kolapsu dodávok celých skupín liečiv.

„Výpadky liekov sa vo všeobecnosti týkali nielen problémov spojených s ich výrobou, ale taktiež s ich logistikou, vyvážaním do iných krajín a tiež hromadným dopytom, neúčelným zásobovaním pacientmi,“ spresnil Ferko. A to s tým, že nedostupnosť sa netýkala iba Slovenska, ale často aj celej Európskej únie a sveta.

„Problematika dostupnosti liečiv je zložitá a Štátny ústav pre kontrolu liečiv nedisponuje zákonnými mechanizmami, ktoré dokážu tento problém riešiť,“ pripomenul.

Sezónny charakter?

Zvýšený dopyt po liekoch je však zväčša sezónneho charakteru, respektíve podľa aktuálnej situácie. Napríklad vlani v marci zaznamenali predimenzovaný záujem o jódové tablety.

Pred začiatkom leta bol zas vysoký dopyt po kozmetických prípravkoch proti popáleninám, ako aj po liečivých prípravkoch proti cestovateľskej nevoľnosti a hnačke. Príchodom jesene a zimy sa zvýšil dopyt po vitamínových preparátoch, predovšetkým po vitamíne D a C.

„Aktuálne je najvyšší záujem o liečivé prípravky typu hot-drinkov proti horúčke a chrípke, po preparátoch proti kašľu, bolesti hrdla a vitamínoch podporujúcich imunitný systém. Výnimkou nie sú liečivá proti horúčke hlavne pre deti a dorast,“ dodal s tým, že celoročne je zvýšený dopyt po antibiotikách a antivirotikách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko