Na hlavný obsah

KĽDR pravdepodobne predstavila novú balistickú raketu na tuhé palivo

Takýto typ strely sa dá ťažšie vystopovať a zničiť.

KĽDR pravdepodobne predstavila novú balistickú raketu na tuhé palivo
Snímka z nočnej vojenskej prehliadky v Severnej Kórey, na ktorej pravdepodobne predstavili nový typ balistickej rakety. Foto: twitter/ Reuters

Severná Kórea na nočnej vojenskej prehliadke predstavila najnovšiu vojenskú techniku, medzi ktorou bola podľa analytikov aj nová medzikontinentálna balistická raketa (ICBM) na tuhé palivo. Vo štvrtok (9. 2.) to uviedla agentúra Reuters.

KĽDR vojenskú prehliadku uskutočnila pri príležitosti 75. výročia založenia Kórejskej ľudovej armády. Zúčastnil sa na nej aj tamojší vodca Kim Čong-un so svojou dcérou, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

Satelitné zábery z vojenskej prehliadky, ktorá sa konala v Pchjongjangu, zhotovila spoločnosť Maxar. Analytici sa domnievajú, že okrem 11 kusov najväčších severokórejských ICBM typu Hwasong-17 na prehliadke vystavili aj prototypy „štyroch podobných, no doposiaľ neidentifikovaných zariadení“, ktoré by pravdepodobne mohli byť najnovšími ICBM na tuhé palivo.

Môže ísť o atrapy

Väčšina severokórejských medzikontinentálnych balistických striel využíva tekuté palivo, čo z časového hľadiska nie je najvýhodnejšie, lebo takéto strely treba pred odpálením natankovať, píše Reuters.

KĽDR sa preto už dlhší čas pokúšala vyrobiť ICBM na tuhé palivo. Takýto typ strely sa dá ťažšie vystopovať a zničiť.

Reuters však upozorňuje, že KĽDR niekedy počas vojenských prehliadok neukazuje skutočné rakety, ale len atrapy.

Agentúra AP pripomína, že Pchjongjang vlani uskutočnil rekordný počet testov zbraní a balistických striel. Tie by mali byť schopné potenciálne zasiahnuť nielen Južnú Kóreu, ale aj Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet