Na hlavný obsah

Severná Kórea odpálila tri balistické strely

Išlo o rakety krátkeho doletu.

Severná Kórea odpálila tri balistické strely
Ľudia sledujú televízne správy na železničnej stanici v Soule. Foto: TASR/AP

Severná Kórea odpálila v sobotu (31. 12.) nad Japonské more tri balistické rakety krátkeho doletu. Informovala o tom v juhokórejská armáda, píše agentúra Jonhap.

Podľa zboru náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl rakety vystrelili v sobotu ráno z oblasti južne od severokórejskej metropoly Pchjongjang.

Preleteli približne 350 kilometrov a dopadli do vôd Japonského mora, ktoré sa nachádza pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Juhokórejská armáda označila najnovší raketový test KĽDR za provokáciu a za jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

O tom, že Severná Kórea odpálila niekoľko rakiet, informovalo aj Japonsko s tým, že pravdepodobne išlo o balistické strely.

Podľa agentúry AP ide o prvé odpálenie severokórejských rakiet po ôsmich dňoch. Južná Kórea naposledy hlásila severokórejský raketový test 23. decembra, keď Pchjongjang vystrelil dve balistické strely krátkeho doletu.

KĽDR tento rok odpálila približne 70 balistických striel, čo je doteraz najviac za obdobie jedného roka, píše Jonhap.

Raketový test odsúdili

Predstavitelia Južnej Kórey, Japonska a USA slovne odsúdili sobotňajšie odpálenie troch balistických striel Severnou Kóreou a upozornili, že medzinárodné spoločenstvo má v pláne na takéto kroky Pchjongjangu rázne reagovať. Vyplýva to zo správy agentúry Jonhap.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že osobitný zástupca Soulu pre bezpečnostné záležitosti Kórejského polostrova Kim Gunn, osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu Sung Kim a japonský riaditeľ pre záležitosti Ázie a Oceánie Funakoši Takehiro sa po sobotňajšom teste KĽDR spojili prostredníctvom telefónu.

Trojica predstaviteľov varovala Severnú Kóreu, že jej postup zahŕňajúci pravidelné vojenské provokácie neuspeje a medzinárodné spoločenstvo plánuje reagovať na akékoľvek konanie, ktoré porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Kim Gunn, Takehiro a Sung Kim sa podľa ministerstva dohodli na posilnení trojstrannej spolupráce v oblasti bezpečnosti proti Severnej Kórei a tiež chcú posilniť komunikáciu s Čínou, ktorá zohráva v postupe proti jadrovému počínaniu Pchjongjangu kľúčovú úlohu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet