Na hlavný obsah

Macka oslobodili spod obžaloby v kauze fekálnych útokov

Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Macka oslobodili spod obžaloby v kauze fekálnych útokov
Na archívnej snímke obžalovaný Martin Macko (v popredí) na začiatku pojednávania na Okresnom súde lV. V pozadí jeho otec, prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajor Pavel Macko. Foto: TASR

Krajský súd (KS) v Bratislave oslobodil Martina Macka spod obžaloby v kauze fekálnych útokov. Štvrtkové (9. 2.) rozhodnutie súdu je právoplatné. Informoval o tom hovorca súdu Pavol Adamčiak.

„Obžalovaného Martina Macka oslobodil spod všetkých bodov predmetnej obžaloby, keďže nebolo preukázané, že žalované skutky spáchal obžalovaný“. Priblížil hovorca verdikt súdu. V celom rozsahu bol zrušený prvostupňový rozsudok, ktorým pôvodne uznali obžalovaný za vinného.

Adamčiak ďalej uviedol, že senát viazaný právnym názorom dovolacieho Najvyššieho súdu SR plne akceptoval odvolacie námietky obžalovaného, „a preto ho spod obžaloby oslobodil“.

Najvyšší súd (NS) SR ešte v júli minulého roka vyhovel dovolaniu a vrátil prípad krajskému súdu. Pôvodne dostal Martin Macko podmienečný trest odňatia slobody vo výmere osem mesiacov so skúšobnou dobou na 14 mesiacov a tiež ochrannú liečbu.

Páchateľ útokov, ktoré sa odohrali v Bratislave v roku 2015, pristupoval k ženám zväčša zozadu a natieral ich fekáliami, prípadne na ne močil.

Kolíková rozsudok vníma ako zadosťučinenie

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vníma oslobodenie Martina Macka ako zadosťučinenie určite pre neho samého, ale aj zadosťučinenie pre spravodlivosť.

„Je to určite dlhá doba, aby po 7 rokoch došlo k oslobodeniu, ale som rada, že sa tak stalo. Pretože po oboznámení sa s obsahom spisu som dospela k silnému presvedčeniu, že je na mieste podať dovolanie na Najvyšší súd SR a je na mieste, aby Martina Macka oslobodili a výsledok z toho pre mňa je – áno, prišlo to pomerne neskoro, ale mám dôveru v justíciu, že vie napraviť svoje chyby sama,“ uviedla v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko