Na hlavný obsah

Meno nového lídra Škótska bude známe v marci

Doterajšia premiérka oznámila svoju rezignáciu.

Meno nového lídra Škótska bude známe v marci
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Hlasovanie o novom lídrovi Škótskej národnej strany (SNP), ktorý nahradí odstupujúcu premiérku Nicolu Sturgeonovú, sa uskutoční 13. až 27. marca. Informovala o tom v piatok (17. 2.) agentúra AFP s odvolaním sa na SNP.

Lorna Finnová zo SNP uviedla, že výsledky vnútrostraníckej súťaže zverejnia „ihneď po zvolení (nového lídra) a po informovaní kandidátov“.

Sturgeonová v stredu (15. 2.) oznámila, že po ôsmich rokoch odstupuje z funkcie. Zároveň oznámila, že vo svojej strane odštartovala proces voľby nového lídra. Vo funkcii šéfky vlády ostane, kým nezvolia nového lídra SNP.

Poprela tvrdenia pozorovateľov, že odstupuje v dôsledku „krátkodobých tlakov“. Tiež pripomenula, že v novembri 2014 sa stala prvou ženou vo funkcii predsedu škótskej vlády. V úrade bola najdlhšie zo všetkých škótskych premiérov.

Škótska premiérka sa ocitla pod tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti od Spojeného kráľovstva po tom, čo krajina vystúpila z Európskej únie. Sturgeonová nastúpila na čelo škótskej vlády v novembri 2014, po referende o nezávislosti, v ktorom 55 % Škótov hlasovalo za zotrvanie v Británii.

Sporná transgenderová legislatíva

Sturgeonová v ostatných týždňoch čelila kritike verejnosti aj v súvislosti s podporou legislatívy na ochranu práv transrodových osôb po tom, čo vyšiel najavo prípad Adama Grahama, ktorý znásilnil dve ženy, avšak po zadržaní sa vyhlásil za ženu a súd ho napokon poslal do ženskej väznice.

Z nej ho po troch dňoch premiestnili do mužského nápravnovýchovného zariadenia, pričom aj Sturgeonová pripustila, že „násilník by nemal byť v ženskej väznici“, ako o tom informoval denník The Guardian.

Následne sa ukázalo, že podobných prípadov bolo v Škótsku viac. Škótsky zákon podporujúci práva transrodových osôb napokon zablokovala centrálna vláda v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet