Na hlavný obsah

Rusi opäť útočili na Ukrajinu zo vzduchu, výbuchy hlásili aj na západe krajiny

Zasiahli tam kritickú infraštruktúru.

Rusi opäť útočili na Ukrajinu zo vzduchu, výbuchy hlásili aj na západe krajiny
Ilustračná snímka - bytový dom v ukrajinskom meste Pokrovsk zasiahnutý ruskou raketou. Foto: TASR/AP

Rusko v noci na štvrtok (16. 2.) podniklo na Ukrajine sériu vzdušných úderov, uviedol na telegrame šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zásahy podľa neho hlásia viaceré oblasti, väčšinu striel a dronov však zostrelila protiukrajinská obrana.

V západoukrajinskej Ľvovskej oblasti útok podľa tamojšej miestnej správy poškodil zariadenie kritickej infraštruktúry.

„Ďalší ruský vzdušný útok. Drony a rakety vyslali v noci. Žiaľ, zásahy sú na severe a západe Ukrajiny a tiež v Dnepropetrovskej a Kirovohradskej oblasti,“ napísal v príspevku na telegrame Jermak.

„Rusi trochu zmenili taktiku. Robia aktívny prieskum, používajú falošné ciele. Protivzdušná obrana sa však vyrovnala s väčšinou nepriateľských striel a dronov,“ dodal.

Z viacerých miest po celej Ukrajine sa ozvali explózie. Nebolo však jasné, či išlo o zásahy alebo prácu protivzdušnej obrany. Bližšie podrobnosti o útokoch sa podľa agentúry Unian očakávajú v najbližších hodinách.

Škody už ohlásila Ľvovská oblasť, kde podľa šéfa oblastnej správy Maksyma Kozyckého Rusko zasiahlo bližšie neurčené zariadenie kritickej infraštruktúry. Na mieste podľa neho začalo horieť, požiar sa však podarilo uhasiť. „Nie sú žiadni zranení alebo mŕtvi,“ napísal Kozyckyj na telegrame.

Ruské vojská takmer pred rokom začali inváziu na Ukrajinu. Po sérii neúspechov na fronte v lete a na jeseň spustila Moskva na začiatku vlaňajšieho októbra pravidelné vzdušné útoky na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet