Na hlavný obsah

Septembrový termín volieb môže byť pre strany výhodou aj z pohľadu peňazí

Financie zo štátnej pokladnice si delí desať strán a jedna koalícia.

Septembrový termín volieb môže byť pre strany výhodou aj z pohľadu peňazí
Ilustračná snímka z parlamentu. Foto: RTVS

Septembrový termín volieb je pre niektoré strany výhodou aj z pohľadu peňazí. Zo štátnej pokladnice dostávajú každý mesiac priemerne milión eur. Osem mesiacov do predčasných volieb môže podľa odborníkov oceniť napríklad strana Za ľudí.

Peniaze si delí desať strán a jedna koalícia. Teda všetky subjekty, ktoré mali v posledných voľbách v roku 2020 aspoň tri percentá hlasov.

Celkovo sa na politické strany od roku 2020 minulo vyše 50 miliónov eur. Ďalších takmer 12 miliónov za rok 2022 ešte len dostanú. Výšku príspevku za rok 2023 určuje termín predčasných volieb.

„Pokiaľ budú voľby v septembri, tak tento rok dostanú zhruba ešte deväť miliónov eur,“ priblížil analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

OĽANO má v parlamente najviac poslancov a dostáva aj najväčší príspevok. Najmenej peňazí ide Dobrej voľbe. „V najmenej výhodnej situácii sú politické strany, ktoré vznikli počas volebného obdobia a na voľbách sa ešte nezúčastnili,“ uviedol politológ Grigorij Mesežnikov.

Odborníci pripomínajú, že riadne voľby sa mali konať minimálne o pol roka neskôr ako budú tie predčasné v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko