Na hlavný obsah

Severoatlantická aliancia je v súčasnosti silnejšia než kedykoľvek predtým, vyhlásil Biden

Ukrajine prisľúbil „neochvejnú podporu".

Severoatlantická aliancia je v súčasnosti silnejšia než kedykoľvek predtým, vyhlásil Biden
Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) víta amerického prezidenta Joea Bidena počas prehliadky čestnej stráže pred ich stretnutím v prezidentskom paláci vo Varšave 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) je v súčasnosti silnejšia než kedykoľvek predtým, vyhlásil v utorok (21. 2.) americký prezident Joe Biden na stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom vo Varšave. Informovali o tom agentúry AFP, AP a PAP.

„Rok po (začiatku ruskej invázie na Ukrajinu) by som povedal, že NATO je silnejšie než kedykoľvek predtým,“ povedal Biden a Ukrajine prisľúbil „neochvejnú podporu“.

Biden v pondelok (20. 2.) prekvapujúco pricestoval cez Poľsko do Kyjeva, za čo sa mu Duda v utorok poďakoval. „Bolo to neuveriteľne strategické a aj politické gesto, ohromne dôležitý politický signál, samozrejme, predovšetkým pre Ukrajinu,“ uviedol Duda s tým, že Bidenova návšteva pozdvihla morálku ukrajinských obrancov.

„Je to signál, že slobodný svet a jeho najväčší líder, prezident Spojených štátov, stojí pri nich,“ zdôraznil najvyšší poľský predstaviteľ.

Vyzdvihol aj dôležitosť Bidenovej návštevy Poľska. „Vaša návšteva je dôležitým signálom pre bezpečnosť a signálom zodpovednosti Spojených štátov voči bezpečnosti sveta a Európy. Amerika môže udržať svetový poriadok,“ povedal Duda Bidenovi počas ich stretnutia.

Podľa Dudu je Poľsko bezpečné vďaka prítomnosti amerických jednotiek. Bidenovi tlmočil názor Poľska, že USA a Európa by mali viac spolupracovať v oblasti bezpečnosti aj hospodárstva.

Biden má ešte v utorok predniesť vo Varšave prejav a v stredu (22. 2.) sa stretne s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, kam patrí aj Slovensko. Zastupovať ho bude prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet