Na hlavný obsah

Stovky ľudí strávili v Chorvátsku uplynulú noc v autách. Dôvodom bola snehová víchrica

Dopravu komplikovala aj v susedných krajinách.

Stovky ľudí strávili v Chorvátsku uplynulú noc v autách. Dôvodom bola snehová víchrica
Snežný pluh odhrabáva sneh na čerpacej stanici neďaleko chorvátskej obce Ravna Gora. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí strávili v Chorvátsku uplynulú noc v autách, na čerpacích staniciach či v zriadených prijímacích centrách.

Dôvodom bola snehová víchrica, ktorá tam cez víkend spôsobila dopravný kolaps. Časti krajiny dokonca odrezala od zvyšku sveta. Informovala o tom v pondelok (27. 2.) agentúra AP.

Náhla zmena počasia, ku ktorej prišlo po viacerých pomerne teplých dňoch, skomplikovala dopravu aj v susedných krajinách – Srbsku a Bosne a Hercegovine. Západ Srbska sa pritom ocitol bez elektrického prúdu a prerušená tam bola aj železničná doprava do susednej Čiernej Hory.

Zástupy zaparkovaných áut na diaľnici

Chorvátske úrady v pondelok informovali, že cesty vedúce k pobrežiu Jadranského mora zostávajú pre sneh a silný vietor naďalej zatvorené v oboch smeroch. Pri diaľnici sa tak tvorili zástupy zaparkovaných áut či autobusov čakajúcich na ďalší vývoj situácie.

Približne 300 ľudí zostalo cez noc v niektorom z prijímacích centier, ktoré boli zriadené z dôvodu vzniknutej situácie, ako informovala Natalia Turbičová z úradu na zvládanie mimoriadnych situácií v stredochorvátskom meste Gračac. Dodala, že mnohí ďalší prenocovali v súkromných ubytovacích zariadeniach v oblasti.

Súkromná chorvátska televízia HRT informovala, že stovky ľudí, ktorým sa nepodarilo dostať do prijímacích stredísk, zostali vo svojich autách či autobusoch. Prípadne strávili noc na čerpacích staniciach, kde viacerí z nich spali na zemi či na stoličkách.

Problémy hlásili aj z okolitých krajín

Najdramatickejšia bola situácia v Chorvátsku. Obdobné problémy však hlásili aj zo západu Srbska a niektorých horských oblastí Bosny a Hercegoviny. Srbská štátna železničná spoločnosť informovala, že vlaky do Čiernej Hory nepremávali, a to najmä pre popadané stromy a problémy s výpadkami prúdu v oblasti pri hraniciach.

V noci na pondelok boli podľa správ srbských médií bez elektriny mestá Prijepolje a Bajina Bašta na západe krajiny.

Silné sneženie a vietor spomalili dopravu aj v celej Bosne a Hercegovine. Najmä však v jej hornatých oblastiach. Problémy tam spôsobujú i zosuvy pôdy a popadané stromy. Miestne úrady vyzvali ľudí na zvýšenú opatrnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet