Na hlavný obsah

Tiesňová linka 112 funguje na Slovensku už 20 rokov

Vlani na nej zaznamenali 900 000 hovorov.

Tiesňová linka 112 funguje na Slovensku už 20 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tiesňová linka 112 funguje na Slovensku 20 rokov. Operátori krajských stredísk za-bezpečujú koordinovaný výjazd záchranných zložiek. Aktuálne sa podarilo spustiť lokalizáciu, keď niekomu ide o život. Funguje s presnosťou štyroch metrov v meste a 15 až 20 metrov mimo neho.

Vlani z 900 000 hovorov bolo vyše 280 000 neoprávnených. Ľudia so sluchovým postihnutím sa na 112-ku môžu obrátiť aj prostredníctvom SMS správ. Minulý rok ich poslali vyše 16 000.

Jednotné tiesňové číslo v celej Európskej únii je 112. Na Slovensku ide o jedinú linku, na ktorú sa dá dovolať aj z telefónu bez SIM karty. Operátori okrem Hasičského záchranného zboru a Záchrannej zdravotnej služby majú k dispozícii aj Policajný zbor, Horskú záchrannú službu, Kontrolné chemické laboratóriá a Banskú záchrannú službu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Reálne, toto číslo, prečo je dôležité zavolať, napríklad v prípade dopravnej nehody, kedy potrebujete viacero záchranných zložiek,“ uviedla Michaela Kaňová, generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia, ministerstvo vnútra.

„Podarilo spustiť aj službu lokalizácie, oveľa presnejšiu lokalizáciu ľudí, ktorí vytočia linku 112. Kedysi ten výsek, bol pomerne veľký. Dnes je to na niekoľko metrov. Umožňuje to záchranným zložkám efektívne využívať čas,“ dodal Roman Mikulec (OĽANO), poverený minister vnútra SR.

Na tiesňovej linke 112 vlani v rámci Slovenska zaznamenali 900 000 hovorov. Najviac z Prešovského a Košického kraja.

Európsky deň čísla tiesňového volania prilákal do krajských koordinačných stredísk niekoľko stoviek žiakov základných škôl. Operátori im vysvetlili aj to, že obrátiť sa na 112 má človek najmä vtedy, ak je v tiesni. Minulý rok bolo zo všetkých volaní na stodvanástku neoprávnených 32 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko