Na hlavný obsah

Ukrajinský súd poslal bývalého zástupcu ministra obrany do väzby

Dôvodom je podozrenie z korupcie.

Ukrajinský súd poslal bývalého zástupcu ministra obrany do väzby
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR

Ukrajinský súd nariadil zadržanie bývalého zástupcu ministra obrany podozrivého z korupcie. Informovala o tom vo štvrtok (2. 2.) agentúra Reuters s odvolaním na Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR).

DBR neuviedla meno zadržaného. Podľa ukrajinských médií však ide o Vjačeslava Šapovalova. Mal zodpovednosť za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením. Minulý mesiac odstúpil v dôsledku korupčného škandálu.

Na žiadosť DBR súd uvalil na Šapovalova dvojmesačnú väzbu a stanovil kauciu za jeho prípadné prepustenie vo výške 402,6 milióna hrivien (približne 10 000 eur), informovali Ukrajinská pravda a tlačová agentúra Interfax-Ukrajina.

Predražené potraviny a nekvalitná munícia

DBR podozrieva Šapovalova z účasti na nákupe predražených potravín a nekvalitnej munície pre armádu, ktorá už takmer rok bráni krajinu pred ruskou agresiou.

„Loboval za uzavretie zmlúv na dodávky potravín pre armádu za nadhodnotené ceny, ako aj za nákup nepriestrelných viest, prilieb, oblečenia a ďalších nekvalitných predmetov pre potreby ukrajinských ozbrojených síl,“ uviedla DBR.

Dodala, že zástupca ministra vedel o dodávkach nekvalitných výrobkov, ale zároveň údajne tlačil na svojich podriadených, aby ich prijali do vojenských skladov.

Šapovalov koncom januára odstúpil z funkcie zástupcu ministra obrany Oleksija Reznikova. Urobil tak s odvolaním sa na „mediálne obvinenia“ z korupcie, ktoré on a ministerstvo označili za nepodložené. Svoju rezignáciu vysvetlil snahou pomôcť udržať dôveru verejnosti v ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet