Na hlavný obsah

Zakarpatskú oblasť na Ukrajine v noci zasiahlo zemetrasenie

Odborníci sa obávajú možnosti novej vlny zemetrasení.

Zakarpatskú oblasť na Ukrajine v noci zasiahlo zemetrasenie
Na snímke je zachytené zemetrasenie na Ukrajine pomocou seizmometra. Foto: Facebook/ Головний центр спеціального контролю

V noci na pondelok (27. 2.) zasiahlo Zakarpatskú oblasť na západe Ukrajiny zemetrasenie s magnitúdou 3,3. Vo vojnou zmietanej krajine nespôsobilo žiadne škody, ale dvere a okenné tabule v budovách sa zatriasli. Informovalo o tom ukrajinské seizmologické centrum HCSK.

Epicentrum zemetrasenia, ku ktorému došlo po tretej hodine ráno, sa nachádzalo pri obci Velyka Dobron, asi 19 kilometrov západne od Mukačeva, uviedlo seizmologické centrum. Uviedlo, že intenzita otrasov nepredstavovala pre obyvateľstvo žiadne nebezpečenstvo.

„Zemetrasenie pocítilo veľa ľudí v budovách, ale menej na otvorenom priestranstve. Ľudia sa zobudili, ale nevznikla žiadna panika. Otrasy sa podobali tým, ktoré spôsobilo plne naložené nákladné auto,“ uviedli seizmológovia.

Po sérii silných otrasov v Turecku, ktoré sa začali 6. februára na juhovýchode krajiny, sa seizmológovia a odborníci na geofyziku obávajú možnosti novej vlny zemetrasení.

Zemetrasenie v Turecku by podľa nich mohlo vyvolať posuny v seizmickom pásme, ktoré zahŕňa aj územie Ukrajiny. Nebezpečenstvu silného zemetrasenia je vystavená najmä Odeská oblasť na juhu krajiny, uviedla tlačová agentúra Unian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet