Na hlavný obsah

Záujem turistov o dovolenku na Slovensku je stále nízky

Boja sa vojny na Ukrajine, tvrdia odborníci.

Záujem turistov o dovolenku na Slovensku je stále nízky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záujem zahraničných turistov o dovolenku na Slovensku je stále nízky. Podľa odborníkov majú strach z blízkeho vojnového konfliktu. Podnikatelia v cestovnom ruchu chcú osloviť návštevníkov z Izraela a krajín Perzského zálivu.

„Čo sa týka porovnania s minulým rokom je to určite lepšie. Čo sa týka Poliakov, tak tí sa nám sem vrátili. Po nich nasledujú Maďari a Česi,“ priblížil Michal Rusiňák, marketingový manažér strediska Bachledka.

Čísla však stále nedosahujú takú úroveň ako v roku 2019. Chýbajú najmä turisti zo vzdialenejších kútov sveta, ktorí na Slovensko ešte pred niekoľkými rokmi chodili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jedným z hlavných dôvodov, prečo pravdepodobne nedosiahneme čísla z roku 2019, je vojna v našom susednom štáte, ktorá veľmi limituje záujem našich zákazníkov zo zahraničných trhov,“ vysvetlila Marcela Lauková, predsedníčka Klubu príjazdových cestovných kancelárií.

Pomôcť má cestovným kanceláriám aj národná agentúra cestovného ruchu. Tá sa momentálne orientuje na Izrael a krajiny Perského zálivu.

„Napriek tomu, že Izrael alebo krajiny Perzského zálivu nie sú počtom turistov dominantné, počtom prenocovaní získajú veľmi silnú pozíciu. Desať jednodňových turistov zo susednej krajiny verzus Izraelčan 20 dní,“ spresnil generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika.

Nielen kúpele, ale aj jaskyne, geoturistika, minerálne pramene či deväť národných parkov. Práve to by mohlo pomôcť pri propagácii Slovenska v zahraničí. Európska komisia pre cestovný ruch uviedla, že 40 % Európanov sa pri výbere dovolenky rozhoduje práve pre destinácie ponúkajúce prírodné krásy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko