Na hlavný obsah

Zelenskyj neohlásene navštívil Britániu, na letisku ho privítal Sunak

Ukrajinského prezidenta prijme aj kráľ Karol III.

Zelenskyj neohlásene navštívil Britániu, na letisku ho privítal Sunak
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak pózujú na Downing Street 10 v Londýne. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (8. 2.) zavítal na vopred neohlásenú návštevu Británie. Na londýnskom letisku Stansted, kde pristálo lietadlo s ukrajinským prezidentom, hosťa osobne privítal britský premiér Rishi Sunak.

Zelenskyj bude rokovať so Sunakom a zavíta medzi ukrajinských vojakov, oznámil úrad britského premiéra. Buckinghamský palác podľa agentúry PA potvrdil, že ukrajinského prezidenta v stredu (8. 2.) prijme aj kráľ Karol III.

Zelenskyj je na iba druhej zahraničnej ceste od začiatku takmer rok trvajúcej ruskej invázie do jeho krajiny. V decembri navštívil Spojené štáty.

Dopravné lietadlo C-17 britského Kráľovského letectva so Zelenským na palube pristálo predpoludním SEČ na letisku Stansted severne od Londýna. Premiér Sunak potom na twitteri zverejnil fotografiu zachytávajúcu oboch štátnikov na letisku v priateľskom objatí. Následne zamierili v kolóne do sídla britského premiéra.

Zelenskyj navštívi okrem iného ukrajinských vojakov, ktorí v súčasnosti v Británii podstupujú výcvik, a prehovorí tiež v britskom parlamente a stretne sa s vedením britskej armády. Úrad v Downing Street 10 oznámil, že Británia sa chystá rozšíriť výcvik ukrajinských vojakov na námorníctvo a letectvo. Vycvičia pilotov bojových lietadiel či námorníkov a urýchlia dodávky vojenského materiálu.

„Návšteva Zelenského v Británii je dôkazom odvahy, odhodlania a boja jeho krajiny. Dôkazom nezlomného priateľstva medzi našimi dvoma krajinami,“ dodal úrad britského premiéra.

Výcvik ukrajinských vojakov v Británii

Premiér Sunak tiež vyjadril podporu Zelenského plánom pracovať na spravodlivom a trvalom mieri na Ukrajine, stojí v oznámení. Británia tiež predstavila ďalšie sankcie namierené proti osobám, ktoré podľa Sunakovho úradu pomáhali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi „budovať svoje osobné bohatstvo“ a proti firmám, ktoré „profitujú z vojnovej mašinérie Kremľa“.

Agentúra AP pripomína, že Británia je jedným z najväčších vojenských podporovateľov Ukrajiny, ktorej už poslala zbrane a výzbroj za viac ako dve miliardy libier.

Návšteva nasleduje niekoľko dní po telefonáte medzi Sunakom a Zelenským, v ktorom britský premiér ponúkol urýchlenie pomoci Kyjevu a ďalší výcvik ukrajinských síl, vrátane pilotov zodpovedajúcich štandardom NATO.

Do výcviku na britských základniach sa doteraz zapojilo viac ako 10 000 ukrajinských vojakov. Niektorí z nich sa cvičia na tanky Challenger 2, ktoré Londýn Kyjevu dodá. „Som dnes hrdý, že rozšírime cvičenie z vojakov na námorníkov a pilotov bojových lietadiel, čo zabezpečí, že Ukrajina bude mať armádu schopnú brániť svoje záujmy aj v budúcnosti,“ cituje Sunaka jeho úrad.

„Potvrdzuje to tiež náš záväzok, že nebudeme poskytovať len vojenskú výzbroj v krátkodobom horizonte, ale aj dlhodobý sľub, že budeme stáť Ukrajine po boku v budúcich rokoch,“ dodal Sunak.

Viaceré európske médiá tento týždeň špekulovali, že Zelenskyj by vo štvrtok (9. 2.) mohol pricestovať do Bruselu na mimoriadny samit Európskej únie. Nemenovaný činiteľ Európskeho parlamentu ČTK povedal, že v súvislosti s návštevou je zákonodarný zbor pripravený zvolať mimoriadne zasadnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet