Na hlavný obsah

Biden varoval Netanjahua, aby v konal v záujme dosiahnutia kompromisu

V spojitosti s reformou súdnictva vyjadril znepokojenie.

Biden varoval Netanjahua, aby v konal v záujme dosiahnutia kompromisu
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (28. 3.) varoval Izrael, že nemôže pokračovať v presadzovaní spornej reformy súdnictva, ktorá viedla k protestom a kritike zo strany spojencov z krajín Západu. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden v spojitosti s reformou súdnictva vyjadril znepokojenie. „Nemôžu pokračovať po tejto ceste, čo som istým spôsobom dal jasne najavo,“ povedal Bidem.

„Dúfam, že izraelský premiér bude konať spôsobom, ktorým sa pokúsi dospieť k ozajstnému kompromisu,“ uviedol. Dodal, že v najbližšej dobe nezvažuje pozvať Netanjahua do Bieleho domu.

Premiér Izraela Benjamin Netanjahu v pondelok (27. 3.) oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy. Tá totiž v Izraeli vyvoláva už od začiatku roka masové protesty. Netanjahu priznal, že štátom otriasajú rozpory a uviedol, že sa chce „vyhnúť občianskej vojne“. Preto bude hľadať kompromis s politickými oponentmi.

Izraelská vládnuca krajne pravicová koalícia a opozičné strany začali v utorok večer o tejto reforme rokovať.

Prvé kolo rokovaní politických strán

Prvé kolo rokovaní, na ktorých sa v utorok večer zišli zástupcovia izraelských politických strán, sa niesli v pozitívnej atmosfére a budú pokračovať v stredu (29. 3.). S odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu o tom v stredu informoval denník The Times of Israel (TOI).

Predstavitelia koaličných a opozičných strán sa v utorok večer zišli v prezidentskej rezidencii v Jeruzaleme. Išlo o vôbec prvé osobné rozhovory medzi stranami po troch mesiacoch legislatívnej krízy a celoštátnych masových protestov.

Rokovania sa uskutočnili po tom, ako Netanjahu v pondelok súhlasil s pozastavením procesu schvaľovania kontroverznej reformy. Chce vytvoriť priestor pre dialóg o reformách, ktoré minister spravodlivosti Jariv Levin verejne predstavil v januári, čím vyvolal vlnu demonštrácií a intenzívny odpor verejnosti.

Utorkové rozhovory sa netýkali podstaty potenciálnej reformy, ale skôr sa zamerali na mechanizmus rokovaní. Televízna stanica Kešet 12 uviedla, že ich cieľom bolo aj podporiť priateľskú atmosféru, ktorá „je pre rozhovory priaznivejšia ako plamenná a bojovná rétorika, ktorú strany používajú už niekoľko týždňov“.

Vyjadrenia opozičných strán

Opozičná strana Budúcnosť existuje (Ješ atid) vo svojom vyhlásení po stretnutí konštatovala, že v čase, keď sa Izrael pripravuje na oslavy 75. výročia svojho vzniku, je tu príležitosť „uskutočniť skutočné zmeny, nie kozmetické úpravy“.

Strana tiež zopakovala svoje želanie vytvoriť ústavu založenú na hodnotách Deklarácie nezávislosti štátu Izrael.

Opozičná centristická koalícia Strana národnej jednoty (ha-Machane ha-mamlachti) uviedla, že požadovala základné princípy zachovania apolitickosti súdnictva a stanovenie jasných pravidiel pre budúcu legislatívu. Dodala, že na rokovania prišla s predsavzatím nájsť riešenie a načúvať druhému táboru. Vyzvala koalíciu, aby k rokovaniam pristúpila rovnako.

Na stretnutí sa zúčastnili delegácie zastupujúce vládnucu stranu Jednota (Likud) a tímy strán Ješ Atid a Machane.

Opozičné strany Izrael — náš domov (Jisrael bejtenu) a Strana práce (Avoda) utorkové stretnutie vynechali, keďže naďalej mali pochybnosti o tom, či Likud sa snaží rokovať v dobrej viere. Naznačili však, že by čoskoro mohli vyslať svoje vlastné tímy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet