Na hlavný obsah

Dobytie Bachmutu nie je strategicky významné. Pre postup Rusov je potrebné, ale nestačí

Ruské sily utrpeli v bojoch o toto mesta ťažké straty.

Dobytie Bachmutu nie je strategicky významné. Pre postup Rusov je potrebné, ale nestačí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dobytie ukrajinského mesta Bachmut nie je v skutočnosti operačne a strategicky významné. Pre ďalší ruský postup v Doneckej oblasti je potrebné, avšak nestačí. Uviedol to vo svojej najnovšej analýze bojov americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ako dodal, ruské sily utrpeli v bojoch o toto mesto veľmi ťažké straty.

„Boj o Bachmut sa stal však strategicky dôležitým kvôli súčasnému zloženiu ruských síl rozmiestnených v oblasti. Podľa niektorých správ tu Ukrajina využíva elitné jednotky a vzácne vybavenie v boji najmä s ruskými regrútmi z väzníc bojujúcich v radoch Vagnerovej skupiny,“ napísal inštitút, čo podľa neho pre Ukrajinu nie je výhodné. Aj keď je pravda, že ruské straty sú v porovnaní s tými ukrajinskými oveľa vyššie, dodal ISW.

Na druhej strane „aj zásoby ruských trestancov, ktorí môžu bojovať, nie sú neobmedzené“. Zabitie desiatok tisíc z nich v Bachmute tak podľa amerického inštitútu bude znamenať, že nebudú k dispozícii pre oveľa dôležitejšie boje. „Vážne poškodenie alebo aj zničenie elitnej Vagnerovej bojovej sily by malo pozitívny dôsledok tiež mimo bojiska,“ uviedol ISW.

Práve z nepriaznivého vývoja pre svojich bojovníkov má pravdepodobne obavy aj zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Na videu publikovanom cez víkend napríklad kritizoval ruské armádne velenie pre nízke prídely munície. Varoval, že ak sa jeho žoldnieri budú nútení od Bachmutu stiahnuť, celý ruský front sa zrúti.

V pondelkovom (6. 3.) vyjadrení sa potom podľa ruskej redakcie stanice BBC Prigožin sťažoval, že jeho ľuďom zamietli prístup do veliteľstva ruských síl. Nespresnil, ktoré veliteľstvo mal na mysli. Náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova opäť vyzval na to, aby jeho skupine „bezodkladne poskytol muníciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet