Na hlavný obsah

Jahňacina ako veľkonočný luxus? Chovatelia to chcú zmeniť, od štátu požadujú podporu

Jahňacinu vyvážame najmä do Talianska.

Jahňacina ako veľkonočný luxus? Chovatelia to chcú zmeniť, od štátu požadujú podporu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) chce dostať jahňacie mäso na stôl obyvateľov Slovenska počas celého roka. Nie iba na Veľkú noc. Chovatelia však požadujú podporu. Aspoň takú, akú majú pri hovädzom dobytku.

Jahňacina sa na slovenské pulty vrátila v roku 2020 – vtedy ju pre protipandemické opatrenia slovenskí chovatelia nemohli vyviezť do zahraničia. Jahňacie mäso pritom patrí medzi najzdravšie.

,,Veľmi by sme sa tešili, pokiaľ by toto mäso nemalo naozaj len ten charakter konzumácie na Veľkú noc, ale stalo by sa celoročným artiklom,“ hovorí Zuzana Nouzovská generálna tajomníčka služobného úradu MPRV SR.

Slovenskí chovatelia vyvezú do zahraničia, najmä do Talianska, približne 50-tisíc kusov jahniat. Na slovenskom trhu by radi predali aspoň tretinu z takéhoto počtu.

Téme sa v Správach z regiónov venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Cena mäsa za posledné 4 roky vzrástla aj o polovicu. Náklady na chov oviec ešte viac – o 60 %. Chovatelia preto požadujú vyššiu podporu.

„Na dobytčiu jednotku sú rovnaké náklady. My chceme, aby aj podpory na dobytčiu jednotku – na tých sedem oviec, sa vyrovnali podpore na kravu alebo opačne. Vtedy by to bolo fér,“ upozorňuje Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Snaha zvýšiť počet oviec

,,Výrazne nám narástli energie, čiže je to omnoho zložitejšie. Obalové materiály, výkupná cena jahniat išla hore. Pre nás ako pre spracovateľa je to náročnejšie nakúpiť v takom množstve a tak kvalitné jahňatá,“ skonštatoval Marek Žilinec, vedúci bitúnku, spracovateľ jahňaciny.

Počet oviec v minulých rokoch klesal a chovatelia budú radi, ak dokážu udržať aspoň terajšiu úroveň – 310-tisíc kusov.

„Ovce jednoducho patria do tejto krajiny, aj tu v týchto národných parkoch aj v chránených oblastiach. A citlivo zakomponovať chov oviec za určitých podmienok a aby tie neprístupné lokality mohli tieto ovce spásať. Pretože na to sú stavané.“

Snahou ministerstva pôdohospodásrtva a rozvoja vidieka je zvýšiť počet oviec aspoň o dve tretiny – na pol milióna kusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko