Na hlavný obsah

Je nepravdepodobné, že by ruské sily čoskoro obkľúčili Bachmut, tvrdí ISW 

Ruský postup je inštitútu pomalý a postupný.

Je nepravdepodobné, že by ruské sily čoskoro obkľúčili Bachmut, tvrdí ISW 
Mŕtve telá zabalené vo vreciach ležia neďaleko nemocnice v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 10. februára 2023. Foto: TASR/AP

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je nepravdepodobné, že by ruské sily čoskoro obkľúčili Bachmut. 

Ruské sily si zrejme zabezpečili dostatočnú výhodu, pokiaľ ide o polohu, aby mohli zvrátiť situáciu v určitých častiach Bachmutu, ale doteraz nedonútili ukrajinské sily stiahnuť sa a pravdepodobne nebudú môcť mesto čoskoro obkľúčiť, napísal inštitút vo svojej správe.

Ruský postup v Bachmute je podľa ISW pomalý a postupný. Rovnako nenaznačuje, že by Rusi mohli mesto prevziať nejakým „frontálnym útokom“. Skôr to vraj vyzerá, že sa snaží Ukrajincov donútiť opustiť obranné pozície.

„Možno pôvodne mali v úmysle ukrajinské sily v Bachmute obkľúčiť, ale ukrajinské velenie signalizovalo, že sa pravdepodobne radšej stiahne, ako aby riskovali obkľúčenie,“ dodal inštitút.

Ako uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb, ruské sily sa rovnako ako v predchádzajúcich dňoch sústredili najmä na operácie na frontoch pri obciach Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske.

Za posledných 24 hodín podnikli Rusi šesť raketových a 24 ďalších vzdušných útokov. V 65 prípadoch útočili zo salvových raketometov. Niektoré z týchto útokov smerovali na civilnú infraštruktúru.

Obete a zranenia

Pri útoku na mesto Kupjansk zahynul 65-ročný muž, ďalší dvaja civilisti zahynuli v Bachmute, informoval šéf miestnej oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Pri ruských útokoch v Doneckej oblasti utrpelo zranenia tiež ďalších sedem ľudí, z toho jeden v Bachmute.

Britské ministerstvo zahraničia vo svojej pravidelnej správe citovalo ruských mobilizovaných záložníkov, ktorí na konci februára opísali, že dostali nariadené, aby útočili na ukrajinské pozície vybavení iba „strelnými zbraňami a lopatami“.

Ruské armádne lopaty typu MPL-50 sú špeciálne nástroje, ktoré sú určené na boj zblízka. Jeden zo záložníkov opísal, že nebol na podobný boj „pripravený ani psychicky ani fyzicky“.

„Dôkazy z poslednej doby naznačujú, že na Ukrajine pribúda bojov zblízka,“ uviedli britskí spravodajcovia. Ide pravdepodobne o dôsledok toho, že ruské velenie aj naďalej trvá na útočných akciách, ale pechota už nemá takú podporu delostrelectva, ako to bolo predtým. To podľa Londýna pravdepodobne súvisí aj s nedostatkom munície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet