Na hlavný obsah

Ukrajinské sily zrejme pri Bachmute chystajú ústup bojom

V oblasti zničili dva dôležité mosty.

Ukrajinské sily zrejme pri Bachmute chystajú ústup bojom
Ukrajinskí vojaci prostredníctvom dronu kontrolujú situáciu v meste Bachmut v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily sa zrejme chystajú vytvoriť podmienky pre riadený ústup bojom z častí oblasti okolo Bachmutu na východe Ukrajiny. Vo svojej analýze z piatkového (3. 3.) večera to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Geolokačné snímky podľa neho potvrdzujú, že ukrajinské jednotky v oblasti zničili dva dôležité mosty. Jeden cez rieku Bachmutivka v severovýchodnej časti mesta a druhý na ceste západne od Bachmutu do obce Chromove.

O Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruskí agresionári v poslednom čase intenzívne boje s mnohými padlými. Bitka má pritom podľa expertov skôr symbolický ako strategický význam.

„Preventívne zničenie mostov pravdepodobne ukazuje, že ukrajinské jednotky možno chcú spomaliť presun ruských síl na východe Bachmutu a obmedziť na západe ruským silám prípadné únikové cesty z Bachmutu,“ píše ISW.

O dobytie Bachmutu, ktorý mal pred vojnou zhruba 70 000 obyvateľov, ruské jednotky usilujú približne od vlaňajšieho mája. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanský j na konci februára povedal, že ukrajinské sily by sa mohli stiahnuť z pozícií v Bachmute, ak bude treba.

Ukrajina podľa neho opevnila oblasť západne od Bachmutu takým spôsobom, že aj keby sa ukrajinskí vojaci začali sťahovať, ruské sily by nemuseli byť schopné ovládnuť rýchlo celé mesto.

„Ak velenie ukrajinskej armády považuje za nevyhnutné sa z Bachmutu stiahnuť, bude zrejme vykonávať obmedzené a riadené sťahovanie z obzvlášť ťažkých sektorov východného Bachmutu, súdov podľa vyhlásenia Ukrajincov a hlásených ukrajinských akcií,“ píše ISW.

Ako to vidí britské ministerstvo obrany?

Aj podľa britského ministerstva obrany je ukrajinská obrana Bachmutu pod veľmi tvrdým tlakom. Ruskej armáde aj jednotkám žoldnierskej Wagnerovej skupiny sa podarilo postúpiť do severných predmestí mesta.

Túto oblasť majú síce aj naďalej pod kontrolou Ukrajinci, sú ale teraz oveľa viac zraniteľní vzhľadom na to, že na nich môžu Rusi útočiť z troch strán, uviedol britskí spravodajcovia.

„Ukrajina do oblasti vyslala elitné jednotky a za posledných 36 hodín boli zničené dva kľúčové mosty v Bachmute, vrátane životne dôležitého mosta spájajúceho mesto s poslednou hlavnou zásobovacou trasou z Bachmutu do obce Časiv Jar,“ dodalo britské ministerstvo.

Zástupca bachmutského starostu Alexander Marčenko britskej BBC povedal, že v uliciach mesta pokračujú boje medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi, ale že Rusi mesto neovládli. Bachmut je podľa neho prakticky zničený, nezostala v ňom jediná nepoškodená budova.

Živoria tam asi 4 000 až 4 500 civilistov, ktorí nemajú dodávky vody, plynu ani elektriny. Podľa agentúry AP v sobotu (4. 3.)prišla o život jedna žena, dvaja muži potom utrpeli zranenia, keď sa cez provizórny most snažili Bachmut opustiť.

Podľa ukrajinských vojakov, ktorí pomáhajú civilistom, je teraz príliš nebezpečné z mesta odchádzať autom. Ľudia tak musia odchádzať pešo.

Za uplynulý deň odrazili ukrajinské sily vyše 150 ruských útokov, informoval dnes ukrajinský generálny štáb. „Nepriateľské sily zameriavajú svoje hlavné úsilie na útočné operácie na frontoch pri obciach Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske,“ dodala armáda.

Konkrétne Rusi vykonali 32 leteckých útokov a šesť raketových útokov, v 86 prípadoch útočili zo salvových raketometov. Niektoré z týchto útokov smerovali na civilnú infraštruktúru.

Podľa Kyjeva majú Rusi v týchto bojoch veľké straty. Svedčia o tom okrem iného aj preplnené nemocnice v okupovanej Doneckej oblasti. Pokiaľ ide o boje na fronte pri Bachmute, ukrajinská armáda potvrdila, že Rusi pokračujú v úsilí o obkľúčenie mesta. Ukrajinci sa snažia ich útoky pri viacerých obciach aj naďalej odrážať.

Bachmut stále v rukách armády

Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený.
Poradca šéfa prezidentskej administratívy Mychaljo Podoľak však podľa BBC uviedol, že ukrajinské jednotky držia Bachmut aj naďalej. Zatiaľ nebol vydaný žiadny rozkaz na ich hromadné stiahnutie, vyhlásil Podoľak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet