Na hlavný obsah

Kedysi elitný policajt, teraz mu hrozí 12 rokov za mrežami. Kaľavský však vinu odmieta

Tvrdí, že ide o pomstu jeho kolegov.

Kedysi elitný policajt, teraz mu hrozí 12 rokov za mrežami. Kaľavský však vinu odmieta
Bývalý elitný policajt Ján Kaľavský. Foto: RTVS

Kedysi elitný policajt bojujúci proti zločinu, teraz mu hrozí 12 rokov za mrežami. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje súdny proces s Jánom Kaľavským. Súdia ho za korupciu aj vynášanie tajných informácií.

Na utorkovom (7.3 .) súdnom procese vypovedal cez telemost. Podozrenia z korupcie a prezrádzania dôverných informácií z prostredia polície odmietol. Tvrdí, že ide o pomstu jeho kolegov. Dal však súhlas, aby sa súd konal aj v jeho neprítomnosti. „Chcem byť nápomocný akokoľvek. Som k dispozícii, ale nechcem ísť na Slovensko,“ uviedol Kaľavský.

Súd pojednávanie odročil, pokračovať bude 30. marca.

Kaľavský bol kedysi šéfom operatívcov v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). To znamená, že mal prístup k mnohým tajným a citlivým informáciám. Z korupcie a vynášania informácií ho obvinili na jeseň 2021.

Informácie mal vynášať aj z pripravovaných akcií – napríklad zo zatýkania bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Taktiež ho obviňujú z marenia spravodlivosti a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Viac o prípade aj o bývalom policajtovi na úteku informoval redaktor RTVS Peter Žatko:

Od obvinenia je Kaľavský na úteku. Ušiel do Bosny a Hercegoviny, kde ho vlani v apríli zatkli. Následne však požiadal v krajine o azyl. Azylový proces má prednosť pred procesom vydania. Zatiaľ ho Bosna a Hercegovina nevydala. V akom štádiu je azylové konanie nie je známe.

Jeho prípad sa napriek tomu dostal až na súd. Vlani v novembri začalo prvé pojednávanie, na ktoré Kaľavský neprišiel a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Keďže mu hrozí viac ako desaťročný trest odňatia slobody, proces nemôže prebiehať bez jeho prítomnosti alebo bez jeho súhlasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko