Na hlavný obsah

Košickí študenti práva radia tým, ktorí si nemôžu dovoliť pomoc advokáta

Získavajú tak skúsenosti s reálnymi prípadmi už počas štúdia.

Košickí študenti práva radia tým, ktorí si nemôžu dovoliť pomoc advokáta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košickí študenti práva radia tým, ktorí si nemôžu dovoliť profesionálnu pomoc advokáta. Pomáhajú tak ľuďom. A zároveň získavajú skúsenosti s reálnymi prípadmi už počas štúdia.

Majetkové spory či susedské konflikty sú najčastejšími príkladmi problémov, s ktorými prichádzajú ľudia do bezplatnej študentskej právnej poradne. Študenti vypracujú právnu analýzu a pomôžu klientovi zorientovať sa v jeho probléme.

Téme sa v Správach RTVS o 14.00 h venoval redaktor Ondrej Behún:

„Právna analýza obsahuje rozbor klientovho prípadu a právne možnosti jeho riešenia. Finálne rozhodnutie, aký postup klient zvolí, je vždy na klientovi,“ uviedla Dominika Marčoková Becková, vyučujúca Študentskej právnej poradne, koordinátorka.

Na úvodnom stretnutí je úlohou študenta získať od klienta tie informácie, ktoré sú podstatné pre právne riešenie problému. To robia pod dohľadom skúsených advokátov.

„Študenti vlastne ani nemajú na tom stretnutí formulovať akékoľvek závery, lebo tie si spolu potrebujeme odkonzultovať, aby sme klientovi dali relevantný a správny výstup,“ spresnila Jolana Fuchsová, advokátka, supervízor študentov.

„Je treba jasne povedať, že toto nie je poskytovanie právnych služieb. To sa na Slovensku viaže na licenciu advokáta,“ ozrejmil Martin Puchalla, predseda Slovenskej advokátskej komory.

Študenti však môžu klientovi poradiť či usmerniť ho.

Študentov najviac prekvapilo, do akých rozmerov môžu narásť bežné problémy, ktoré sa neriešia. Služby bezplatnej študentskej právnej poradne možno využiť do 17. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny