Na hlavný obsah

Na parlamentnej pôde pokračuje výmena názorov na to, či migy na Ukrajinu poslať alebo nie

Zodpovednosť za rozhodnutie už prevzala vláda.

Na parlamentnej pôde pokračuje výmena názorov na to, či migy na Ukrajinu poslať alebo nie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na parlamentnej pôde pokračuje výmena názorov na to, či stíhačky zo Slovenska na Ukrajinu poslať alebo nie. A to napriek tomu, že zodpovednosť za rozhodnutie o migoch už prevzala vláda.

Poslanci najsilnejšej opozičnej strany sa nezmierili s tým, že o presune stíhačiek má rozhodnúť vláda, ktorej bola vyslovená nedôvera. Zvolali preto rokovanie zahraničného výboru.

Výmene názorov vo veci poslania stíhačiek na Ukrajinu sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

“Nech je zmenená Ústava Slovenskej republiky, na to je treba 90 poslancov, ktorá môže dať kompetenciu či už vláde v demisii alebo pani prezidentke, ale my sme proti,“ uviedol Marián Kéry (Smer-SD), predseda Zahraničného výboru NR SR.

“Nemôže hovoriť parlament, tobôž parlamentný výbor, či je toto rozhodnutie v súlade s Ústavou Slovenskej republiky alebo nie,“ povedal Tomáš Valášek (nom. Za ľudí), poslanec NR SR.

Poslanec Peter Osuský (SaS) je presvedčený, že stíhačky sme mali poslať na Ukrajinu už dávno. Podľa neho sú pre Slovensko bezcenné.

Peter Pellegrini pred kamerou odmietol vyjadriť jednoznačný postoj. Medzitým Poľsko informovalo, že v najbližších dňoch pošle na Ukrajinu štyri plne funkčné bojové lietadlá MiG-29. A to aj napriek tomu, že minister obrany Jaroslav Naď ešte včera vyhlasoval, že Poľsko chce naše stíhačky poslať na Ukrajinu spolu s tými svojimi.

Pred hlasovaním Martin Klus, Tomáš Valášek opustili miestnosť, Peter Osuský s pozdravom Sláva Ukrajine. Výbor tak nemohol hlasovať o uznesení, ktoré iniciovala opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko