Na hlavný obsah

Namiesto čašníckej zástery laboratórny plášť. Univerzita umožnila študentom brigádovať v odbore

Uplatnia sa ako pomocní vedeckí pracovníci či botanici.

Namiesto čašníckej zástery laboratórny plášť. Univerzita umožnila študentom brigádovať v odbore
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Brigádujú v odbore a získavajú tak cenné skúsenosti. Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ponúka svojim študentom prácu. Uplatnia sa ako pomocní vedeckí pracovníci, botanici aj chemickí laboranti.

Študenti vysokých škôl si často popri štúdiu privyrábajú v reštauráciách alebo vo fastfoodoch. Druháčkam Laure a Kataríne, ktoré študujú odbor biológie, škola ponúkla prácu v Botanickej záhrade.

Laura sprevádza návštevníkov v Botanickej záhrade. Robí im prednášky o tropických rastlinách. Hovorí, že táto brigáda je pre ňu vhodnejšia ako napríklad práca v potravinách.

„Táto skúsenosť súvisí s mojím odborom a neskôr si to uvediem do môjho životopisu. Myslím si, že aj zamestnávateľovi to o mne trošku napovie viac ako len to, že som pracovala niekde ako čašnícka,“ hovorí Laura.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Nikoleta Ferková:

„Je to super, že môžem využiť takúto možnosť. Dokonca si pritom aj zarobiť a môžem tu tráviť veľa času, všímať si tie rastliny. V budúcnosti by som tu rada pracovala, takže už sa tak pomaly začleňujem do kolektívu,“ vraví Katarína.

Univerzita zamestnáva desiatky študentov

Michal zase študuje chémiu, preto mu škola ponúkla prácu v laboratóriu. „Momentálne sa venujem príprave nanokatalizátorov, ktoré dokážu meniť oxid uhličitý na priemyselne užitočné látky. Možno je to trochu náročné zvládnuť štúdium a toto zároveň, ale pre mňa je to len plus v tom, že mám viac skúseností,“ uviedol.

Zamestnať študentov sa univerzite oplatí, študenti sa zdokonalia v odbore a pomôžu vyučujúcim. „Samozrejme, stojí nás to nemalé peniaze, ale jednoducho sme si v istej chvíli, povedali, že nejaký objem peňazí na to dáme. Pravidelne ho zvyšujeme lebo ten záujem sa zvyšuje. Na to sme vyčlenili rádovo nejakých 60-80-tisíc. Tohto roku napríklad už vidím, že minieme 100-tisíc eur,“ skonštatoval Roman Soták, dekan Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Univerzita momentálne zamestnáva 83 študentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko