Na hlavný obsah

Odluka cirkvi od štátu? Vyše 60 percent Slovákov s ňou súhlasí

Nesúhlasí s tým len štvrtina opýtaných.

Odluka cirkvi od štátu? Vyše 60 percent Slovákov s ňou súhlasí
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slováci sú za odluku cirkvi od štátu. Vyplýva to z výsledkov online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, pričom s touto možnosťou súhlasilo 61 percent opýtaných Slovákov. Súčasný model financovania cirkví a náboženských spoločenstiev zo štátneho rozpočtu považuje za najvhodnejší necelá pätina populácie.

Odluku cirkvi od štátu podporujú predovšetkým muži (66 %), starší ľudia vo veku nad 65 rokov (71 %), ľudia so stredoškolským (64 %) a vysokoškolským vzdelaním (71 %) či ľudia žijúci v Bratislave (70 %). Opačný názor prejavilo 26 percent opýtaných, ktorí nesúhlasia s odlukou cirkvi od štátu, 13 percent sa k tejto téme nevie alebo nechce vyjadriť.

Respondenti v prieskume mali možnosť vyjadriť svoj názor o tom, ktorý model financovania cirkví a náboženských spoločenstiev by bol podľa nich najvhodnejší.

„Súčasný model založený na priamych platbách z rozpočtu štátu na základe počtu členov, ktorí sa k cirkvi prihlásia v sčítaní ľudu, by ponechalo 19 percent ľudí. Tento model by podporili predovšetkým sympatizanti KDH,“ vyplýva z výsledkov prieskumu.

Model zaradenia cirkví a náboženských spoločenstiev medzi neziskové organizácie, ktorým je možné každoročne poukázať dve percentá dane z príjmu, by podporila pätina ľudí. Model financovania špeciálnou cirkevnou daňou by uprednostnilo 18 percent populácie.

Pozitívny vplyv cirkvi vníma spoločnosť predovšetkým v sprevádzaní ľudí pri významných životných udalostiach, napríklad pri narodení dieťaťa, svadbe či pohrebe (53 %).

Negatívny vplyv na ľudské práva

Porovnateľný podiel ľudí vidí pozitívny vplyv cirkvi aj v jej charitatívnej činnosti (51 %). Približne štyria z desiatich Slovákov oceňujú aktivity cirkvi v opatrovateľských službách či v oblasti duchovného poradenstva.

Slováci vidia negatívny vplyv cirkvi na verejný život predovšetkým v dôsledku jej postojov v oblasti ľudských práv. Najviac ľudí vníma negatívny vplyv cirkvi pri smerovaní celospoločenskej diskusie o právach sexuálnych menšín (41 %).

Porovnateľný podiel populácie hovorí o negatívnom vplyve cirkvi v diskusii o reprodukčných právach (39 %). Tretina populácie si zas myslí, že cirkev negatívne vplýva na diskusiu o právach žien. Online prieskum sa realizoval v čase od 17. do 22. januára na vzorke 1000 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko