Na hlavný obsah

Pacientom stanovil chybné diagnózy. Nemeckého lekára poslal súd do väzenia

Ohrozil vážne chorých pacientov.

Pacientom stanovil chybné diagnózy. Nemeckého lekára poslal súd do väzenia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Súd v západonemeckom Saarbrückene v utorok (28. 3.) udelil trest 7,5 roka väzenia lekárovi, ktorý pre nesprávne vykonané testy stanovil chybné diagnózy, a ohrozil tak vážne chorých pacientov.

Informovala o tom agentúra DPA. Patológ u dvoch pacientov chybne vylúčil rakovinu, jeden pre nesprávnu diagnózu zomrel a u ďalšieho oneskorená liečba zhoršila vyhliadky na uzdravenie.

Šesťdesiatštyriročný lekár v roku 2019 v dvoch prípadoch nesprávne vykonal histologický rozbor tkaniva u pacientov s podozrením na rakovinu kože. V oboch prípadoch onkologické ochorenie vylúčil, aj keď obaja muži rakovinu mali. Jeden zomrel v roku 2020, u druhého neskoro začatá liečba zhoršila jeho prognózu.

Podľa prokuratúry lekár vedel, že by pre závislosť a depresiu svoje povolanie nemal vykonávať, napriek tomu ale testy ďalej vykonával. Súd ho uznal vinným z jedného prípadu usmrtenia a z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Patológ je vo väzení už od roku 2020, keď bol odsúdený v iných prípadoch za podvod a korupciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet