Na hlavný obsah

Podvodník ľuďom sľubuje rekonštrukcie či výstavbu nehnuteľnosti. Tisíce eur si nechá pre seba

Takto funguje už roky.

Podvodník ľuďom sľubuje rekonštrukcie či výstavbu nehnuteľnosti. Tisíce eur si nechá pre seba
Na ilustračnej snímke okno. Foto: RTVS

Ľudom sľubuje rekonštrukcie či výstavbu nehnuteľnosti. Podpísať im prinesie aj zmluvu, a peniaze si vypýta vopred. Potom sa neozve, nič neurobí a tisíce eur si nechá pre seba. Takto už roky pracuje 47-ročný podnikateľ z Košíc. Podvodom spreneveruje peniaze ľudom v Košickom aj Prešovskom kraji.

Pani Judita si chcela dať prerobiť dom, na rekonštrukcii sa dohodla s podnikateľom Mariánom. Spísali zmluvu o dielo, peniaze mu musela vyplatiť vopred. Navyše si vzala dva úvery, na kúpu auta pre podnikateľa, pričom sľuboval, že on ich bude splácať.

Podvodníkovi z Košíc sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Práce na dome neurobil žiadne a pôžičku doteraz nespláca. Pani Judita na neho podala trestné oznámenie a nebola jediná. Exekučný úrad vydal platobný príkaz, podľa ktorého jej podnikateľ musí vrátiť peniaze.

Stavebný podnikateľ je aj dlžníkom v sociálnej poisťovni a na daňovom úrade. Keďže ľudom, ktorých podvodom obral o tisíce eur nedvíha telefón, s kamerou sme sa ho rozhodli hľadať na jeho adrese. Žiaľ, neotváral.

RTVS sa mu pokúšala aj dovolať. No zrušil nás.

Ďalšia obeť podvodu

Pani Lenka sa stala obeťou podvodu rovnako ako pani Judita. Aj jej mala ta istá stavebná firma zatepliť dom a urobiť fasádu. No namiesto toho prišli obe o tisíce eur. Ak by Lenka odstúpila od zmluvy bez udania dôvodu, Marián by mal právo na úhradu ušlého zisku a paušálnych náhrad vo výške osemtisíc eur.

„V uvedenej veci podala poškodená L. K. trestné oznámenie týkajúce sa podozrenia z trestného činu podvodu, ktorého sa mal dopustiť podozrivý M.B. ako majiteľ stavebnej firmy. Na základe tohto oznámenia v súčasnosti koná a rozhoduje Okresná prokuratúra v Trebišove,“ uvádza stanovisko Krajskej prokuratúry v Košiciach.

Počas nakrúcania reportáže sa RTVS podarilo zistiť ďalší Mariánov podvod. Do bytu, v ktorom sám žije len v podnájme, hľadá nájomcov. Pani, ktorá sa do redakcie RTVS ozvala, mu peniaze na účet previedla len minulý týždeň. Až neskôr zistila, že byt nepatrí jemu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny